بررسی اثر صمغ دانه شاهی بر بهبود ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی شیرینی برنجی
(ندگان)پدیدآور
عبادی ملاباشی, مائدهناطقی, لیلانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شیرینی برنجی یکی از شیرینیهای سنتی ایران است که بدلیل فاقد گلوتن بودن برای بیماران سلیاکی پیشنهاد میگردد. یکی از مشکلات این شیرینی شکستن و خرد شدن زیاد آن میباشد بنابراین مشکلاتی را در زمینه جابجایی، نگهداری و بازاریابی محصول ایجاد نموده است. هدف از انجام این تحقیق بهبود ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی شیرینی برنجی با استفاده از صمغ دانه شاهی میباشد. در این بررسی صمغ دانه شاهی با نسبت 5/0، 75/0، 1، 25/1 و 5/1 درصد در فرمولاسیون پخت استفاده شد. بعد از ارزیابی ویژگیهای آرد برنج، ویسکوزیته خمیر، فاکتورهای رنگ سنجی، میزان حبابهای هوا، سفتی بافت، حجم مخصوص، pH، رطوبت و فعالیت آبی نمونههای شیرینی برنجی در روزهای اول، هفتم، چهاردهم و بیست و یکم بعد از پخت اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که افزودن صمغ دانه شاهی سبب کاهش معنیداری در میزان pH شیرینیهای برنجی در طی نگهداری گردید(05/0 ≥p). میزان حبابهای هوا، حجم مخصوص، فعالیت آبی، رطوبت و تخلخل با افزودن صمغ تا سطح 1 درصد افزایش معنیداری نشان داد و در سطوح بالاتر کاهش داشت. مولفه L* بطور معنی داری کاهش یافت (05/0≥p). ارزیابی حسی نمونههای شیرینی برنجی نیز نشان داد که بیشترین امتیاز پذیرش کلی مربوط به شیرینیهای برنجی بود که حاوی ا درصد صمغ دانه شاهی بودند و از نظر آماری با شیرینیهای برنجی حاوی 5/0 و 75/0 صمغ دانه شاهی اختلاف معنیداری نداشتند(05/0p˃). میزان سفتی نمونهها با افزایش غلظت صمغ دانه شاهی به میزان بالای 1 درصد افزایش معنیداری نشان داد(05/0≥p). بنابراین افزودن صمغ دانه شاهی تا میزان 1 درصد سبب بهبود مشکل شکنندگی نمونههای شیرینی گردید. در پایان تیمار حاوی 1 درصد صمغ دانه شاهی بهعنوان بهترین نمونه از نظر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و حسی تعیین گردید.
کلید واژگان
شیرینی برنجیصمغ دانه شاهی
فعالیت آبی
حجم مخصوص
تکنولوژی مواد غذایی- فرآورده های غلات و پخت
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-09-231397-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوارسازمان پدید آورنده
دانش آموخته ی کارشناس ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین -پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایرانگروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین -پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
شاپا
2423-49662676-7155




