ارزیابی و تعیین مقادیر سرب و کادمیوم موجود در شکر سفید تولید شده در استان خوزستان
(ندگان)پدیدآور
نجفآبادی, کریم ابراهیماشتری نژاد, آزادهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شکر یکی از اجزای اصلی سبد غذایی در کشور ما بوده و سرانه مصرف آن در کشور سالیانه به حدود 33 کیلوگرم میرسد. یکی از آلایندهای مهم موجود در شکر فلزات سنگین و بهخصوص سرب و کادمیوم گزارششده که مواجهه طولانیمدت با آنها عوارض خطرناکی مانند انواع سرطانها و آسیبهای سیستم عصبی-عضلانی را به دنبال دارد. در این مطالعه به ارزیابی مقادیر سرب و کادمیوم موجود در شکر تولیدی در کارخانههای استان خوزستان پرداخته شد. برای اندازهگیری سرب و کادمیوم از روش طیفسنجی جذب اتمی و کوره گرافیت استفاده شد. نمونههای شکر به تفکیک کارخانه و مزرعه جمعآوری، هموژن شده و بعد از خاکستر شدن در کوره و هضم اسیدی به دستگاه تزریق شدند. میانگین مقادیر سرب و کادمیوم در نمونههای جمعآوریشده به ترتیبg/kgµ 37/31±55/71 و 3/16±76/41 تعیین گردید که از حدود استاندارد ملی ایران در خصوص میزان مجاز فلزات سنگین در مواد غذایی (g/kgµ 200و 100 به ترتیب برای سرب و کادمیوم) کمتر و از حدود توصیهشده توسط سازمان بهداشت جهانی (g/kgµ4-5/3 برای سرب وg/kgµ 2/1-1 برای کادمیوم) بالاتر میباشد. مقایسه آماری مقادیر سرب و کادمیوم موجود در نمونههای مربوط به کارخانهها و مزارع مختلف هیچ تفاوت معنیداری را نشان نداد. بر اساس نتایج این مطالعه، لازم است برای ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه و بهخصوص کودکان، منابع احتمالی آلودگی شکر به سرب و کادمیوم را شناسایی و در جهت حذف آنها اقدامات عملی صورت پذیرد.
کلید واژگان
شکرسرب
کادمیوم
طیفسنجی جذب اتمی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-02-201394-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوارسازمان پدید آورنده
گروه سم شناسی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایرانگروه بهداشت حرفهای/ مرکز تحقیقات سلامت کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
شاپا
2423-49662676-7155




