ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره متانولی برگ گیاه پنج انگشت (Vitex agnus castus) بر پایداری اکسیداتیو روغن سویا طی نگهداری
(ندگان)پدیدآور
منصوری اطمینان, سانیاالهامی راد, امیرحیسنحداد خداپرست, محمد حسیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش عصاره متانولی برگ گیاه پنج انگشت استخراج و تاثیر آن بر پایداری اکسیداتیو روغن سویا طی نگهداری مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، عصاره استخراج شده در غلظتهای مختلف (200، 400، 600، 800 و 1000 پیپیام) به روغن سویای تصفیه شده فاقد آنتی اکسیدان افزوده شد و پایداری اکسایشی روغن در دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت پنج روز از طریق اندازهگیری عدد دی اِن کنژوگه، عدد پراکسید و طول دوره القاء بررسی و با فعالیت آنتی اکسیدان سنتزی BHT به میزان 200 پیپیام مقایسه گردید. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره برگ گیاه پنج انگشت، میزان ترکیبات پلی فنولی و فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد عصاره افزایش یافته و بجز غلظت 200 پیپیام، سایر غلظتهای عصاره در سطح بالاتری نسبت به نمونه BHTبه میزان 200 پیپیام قرار داشتند. همچنین، نتایج حاصل از بررسی پایداری اکسایشی روغن حاوی غلظتهای مختلف عصاره نشان داد که غلظت 1000 پیپیام عصاره نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی BHT در غلظت 200 پیپیام و نمونه شاهد به دلیل داشتن مقادیر بالاتر ترکیبات پلی فنولی و توکوفرولی در پایداری اکسایشی روغن سویا و کاهش عدد پراکسید و دی اِن مزدوج تأثیر بیشتری داشت. بدین ترتیب عصاره متانولی برگ گیاه پنج انگشت به عنوان یک منبع آنتی اکسیدانی ارزان قیمت و در دسترس میتواند در صنعت غذا و دارو مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
برگ گیاه پنج انگشتآنتی اکسیدانهای طبیعی
روغن سویا
پایداری اکسایشی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوارسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی ، واحد سبزوار ، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایراندانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی ، واحد سبزوار ، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
ستاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
شاپا
2423-49662676-7155




