تعیین پروفیل اسیدهای چرب و ترکیبات غذایی موجود در گوشت ماهی شوریده (Otolithes ruber)
(ندگان)پدیدآور
ضیائیان نوربخش, هانیهنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
مقدمه: ماهی شوریده (Otolithes rubber) از جمله گونههای مهم در آبهای خلیج فارس و دریای عمان میباشد که از لحاظ ارزش اقتصادی از دیرباز مورد توجه بوده است. در این تحقیق، ترکیبات غذایی و اسیدهای چرب موجود در گوشت این ماهی ارزیابی گردید.
مواد و روشها: برای اندازهگیری فاکتورهای رطوبت، خاکستر، چربی و پروتئین از روشهای استاندارد AOACبه ترتیب با شمارههای 08/952 ، 08/938 ، 16/948 و 06/968 و برای آنالیز اسیدهای چرب از روش Murph (1993) استفاده شد.
یافتهها: آنالیزهای غذایی ماهی شوریده نشان میهد که میزان پروتئین در گوشت این ماهی 21/15 درصد میباشد. اما این ماهی با 12/4 درصد چربی جزء ماهیان پرچرب محسوب نمیشود. مقادیر خاکستر و رطوبت به ترتیب 10/2 و 51/76 درصد اندازهگیری گردید. مقدار اسیدهای چرب اشباع (SFA)، اسیدهای چرب تک غیر اشباع (MUFA) و اسیدهای چرب چند غیر اشباع (PUFA) به ترتیب 76/34، 06/39، 22/22 درصد از کل اسیدهای چرب، به دست آمد. اسید پالمتیک (16/23 درصد) و اسید استئاریک (58/8 درصد) بیشترین اسیدهای چرب اشباع بودهاند. فراوانترین اسیدهای چرب غیر اشباع، اسید اولئیک (69/22 درصد) و اسید دوکوزا هگزانوئیک (23/12 درصد) میباشند.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که ماهی شوریده منبع خوبی از پروتئین است. همچنین نسبت اسیدهای چرب امگا 3 به امگا 6 (19/4) بیان کننده غنی بودن گوشت ماهی شوریده از اسیدهای چرب امگا 3 میباشد و بنابراین این ماهی میتواند به عنوان یک غذای دریایی سالم و مغذی در سبد غذایی خانوادههای ایرانی قرار گیرد.
واژههای کلیدی: اسیدهای چرب، ترکیبات غذایی، ماهی شوریده
شماره نشریه
1391تاریخ نشر
2012-11-211391-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهرانشاپا
2008-01232423-8155




