ارزیابی اثر محلولپاشی نانو کلات آهن، پتاسیم و روی بر فعالیت آنزیمی و ارزش غذایی برخی سبزیهای برگی
(ندگان)پدیدآور
دانائی, الهامعبدوسی, وحیدنوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: سبزیها بعنوان یک منبع غذایی کم انرژی ولی سرشار از ترکیبات ضروری و مفید برای سلامت و بهداشت بدن شناخته شدهاند که در جوامع امروزی بدلیل زندگی ماشینی و تحرک کم مکمل مناسبی جهت تغذیه برای کاهش مصرف منابع غذایی حیوانی میباشند که حاوی انواع ویتامینها، کربوهیدراتها، پروتئینها، املاح معدنی و سلولز هستند. هدف از این پژوهش ارزیابی برخی از ترکیبات ذکر شده در برخی سبزیهای برگی تحت تیمار با نانوکودها میباشد.
مواد و روشها: این پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار شامل دو سطح نانوکلات آهن، پتاسیم و روی (3 و 6 میلیگرم در لیتر)، در 3 تکرار انجام گردید. پس از گذشت حدود 4 هفته از زمان کشت بذور در بستر مناسب، محلولپاشی با نانو کلات آهن، پتاسیم و روی به مدت یک هفته هر دو روز یکبار انجام شد. گلدان بدون محلولپاشی به عنوان شاهد بود. صفاتی مانند کلروفیل کل برگ، اسیدآسکوربیک، پروتئین، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و پرکسیداز، آهن، پتاسیم و روی برگ ارزیابی گردید.
یافتهها: بیشترین میزان کلروفیل کل و بالاترین میزان اسیدآسکوربیک، در تیمار نانو کلات آهن 6 میلیگرم در لیتر به ترتیب در مرزه و جعفری، بیشترین میزان پروتئین، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و پرکسیداز و محتوای آهن و در تیمار نانو کلات آهن 6 میلیگرم در لیتر در شنبلیله، بیشترین محتوای پتاسیم در تیمار نانو کلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر در شنبلیله و بیشترین محتوای روی در تیمار نانو کلات روی 6 میلیگرم در لیتر در ریحان بود که تفاوت معنیداری در سطح آماری 1% با تیمار شاهد نشان دادند.
نتیجهگیری: تمامیتیمارهای بکاررفته موجب بهبود صفات مورد ارزیابی نسبت به شاهد شدند ولی بیشترین بهبود صفات، در غلظت 6 میلیگرم در لیتر نانو کلات آهن، پتاسیم و روی بدست آمد.
کلید واژگان
جعفریریحان
شنبلیله
مرزه
نانو کلات
شماره نشریه
98تاریخ نشر
2019-03-211398-01-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهرانسازمان پدید آورنده
استادیار گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایراناستادیار گروه علوم باغبانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
شاپا
2008-01232423-8155




