بهینهسازی فرآیند استخراج روغن کانولا به کمک امواج فراصوت با روش سطح پاسخ
(ندگان)پدیدآور
جلیلی, فرشیدجعفری, سید مهدیامام جمعه, زهراکاشانی نژاد, مهدیگنجه, محمدنوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: دانه کلزا با میزان روغن بالا و ارزش تغذیهای و اقتصادی فوقالعاده از جمله مهمترین گیاهان روغنی محسوب میشود. استخراج با کمک امواج فراصوت به عنوان یک روش غیرمخرب و نوین در فرآیند استخراج این دانه روغنی میتواند استفاده شود.
مواد و روشها: در این پژوهش، بهینهسازی فرآیند استخراج روغن کانولا با استفاده از روش سطح پاسخ با امواج فراصوت در فرکانس 35 کیلوهرتز و توان 800 وات با دو نوع حلال هگزان و حلال ترکیبی هگزان- ایزوپروپانول 3 به 2 (حجمی/ حجمی) مورد بررسی قرار گرفت. اثرات فاکتورهای دمای استخراج در محدودهی 35 تا 55 درجه سانتیگراد، زمان فرآیند در محدودهی 30 تا 90 دقیقه و نسبت حلال به کانولا (حجمی به وزنی) در سطوح 5 ،10 و 15 میلیلیتر بر گرم با کمک طرح باکس بنکن بررسی گردید. همچنین ترکیب اسید چرب روغن استخراج شده با استفاده از گاز کروماتوگرافی مشخص شد.
یافتهها: با توجه به مقادیر بالای ضرایب همبستگی مدلهای بهینه انتخاب شده برای روشهای استخراج با حلال هگزان (93/0R2=) و حلال ترکیبی هگزان-ایزوپروپانول (97/0R2=) و عدم معناداری آزمونهای عدم برازش(05/0P>) میتوان مدلهای انتخاب شده را پیشبینی درصد استخراج روغن کانولا مفید ارزیابی کرد.
) میتوان مدلهای انتخاب شده را پیشبینی درصد استخراج روغن کانولا مفید ارزیابی کرد.
نتیجهگیری: شرایط بهینه برای فرآیند استخراج توسط حلال هگزان (39/22%) و حلال ترکیبی هگزان- ایزوپروپانول (66/30%) به ترتیب در زمانهای( 87 و 5/69 دقیقه)، نسبت حلال به دانه کانولا ( 39/6 و 12/9 میلی لیتر بر گرم) و دمای 55 درجه سانتی گراد به دست آمد. همچنین درصد استخراج با امواج فراصوت نسبت به روش سوکسله افزایش یافت و به کارگیری امواج فراصوت تأثیر معنیداری در ترکیب اسیدهای چرب روغن کانولا نداشت (05/0P>). در مجموع میتوان گفت، امواج فراصوت به عنوان یک روش ساده و سریع میتواند استخراج روغن کانولا را بدون تاثیر کمی و کیفی بر اسیدهای چرب آن بهبود بخشد.
کلید واژگان
استخراجامواج فراصوت
روش سطح پاسخ
کانولا
گاز کروماتوگرافی
شماره نشریه
96تاریخ نشر
2017-09-231396-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهرانسازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایراندانشیار دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
استاد گروه صنایع غذایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استاد دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
دانشجوی دکترای مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
شاپا
2008-01232423-8155




