تاثیر شرایط عصارهگیری به کمک فراصوت بر میزان استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی از میوه سنجد زینتی (Elaeagnus umbellate)
(ندگان)پدیدآور
خادمی, سعیدهمردانی نژاد, شاهیننوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی (اسیدهای فنلی، فلاونوئیدها و تاننها) هستند که مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی به شمار میآیند. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر دو شیوه استخراج با فراصوت اعم از پروب و حمام، بر میزان استخراج ترکیبهای فنولی، فلاونوئیدی و قدرت مهار رادیکالهای آزاد DPPH از میوه سنجد زینتیبا استفاده از سه حلال استخراجی آب، متانول80% و اتانول70% بود.
مواد و روشها: در دو روش حمامو پروب فراصوت از سه حلال مختلف آب، متانول80% و اتانول 70% در زمانهای مختلف 30، 60، 90 دقیقه ( برای حمام اولتراسوند) و 5، 10، 20 دقیقه (برای پروب اولتراسوند) استفاده شد و در نهایت میزان کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی عصارهها به ترتیب با روش فولین سیوکالتیو و روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید تعیین شدند.
یافتهها: براساس نتایج، در روش استخراج با پروب فراصوت، حلال اتانول70% و زمان 20 دقیقه بیشترین میزان ترکیبهای فنولی (05/0 ±8/13 میلی گرم معادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و قدرت مهار کنندگی رادیکالهای آزاد DPPH (94/98%) را نشان داد. در روش استخراج به کمک حمام فراصوت حلال اتانول 70% در زمان 90 دقیقه بالاترین میزان ترکیبهای فنولی (057/0±82/15 میلی گرممعادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و فلاونوئیدی (110/0±09/7 میلی گرم معادل کوئرستین به گرم نمونه خشک) را استخراج کرد.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که استخراج به کمک پروب و حمام فراصوت تاثیر متفاوتی در میزان استخراج ترکیبات زیست فعال گیاه سنجد زینتی داشت. در هر روش استخراج، میزان استخراج ترکیبات زیست فعال بسته به نوع حلال متفاوت بود و در تمامی روشهای استخراج حلال اتانول 70% بهترین حلال برای استخراج ترکیبات مورد نظر بود.
کلید واژگان
: استخراجترکیبات فنولی
سنجد زینتی
فراصوت
شماره نشریه
94تاریخ نشر
2015-03-211394-01-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهرانسازمان پدید آورنده
استادیار گروه زیست شناسی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایراناستادیار دانشکده فنی مهندسی، واحد مبارکه، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
شاپا
2008-01232423-8155




