اثر نمکهای کلرید سدیم و کلسیم بر ویژگیهای صمغ دانه ریحان
(ندگان)پدیدآور
صالحی, فخرالدینکاشانی, مهدینوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: هیدروکلوئیدها یا صمغ ها به عنوان ترکیباتی با وزن مولکولی بالا تعریف می شوند که می توانند در آب حل یا پخش شوند و ایجاد محلولهای ویسکوز و ژلها نمایند. در این پژوهش اثر نمکها در غلظتهای مختلف بر خصوصیات رئولوژیکی محلول صمغ دانه ریحان مطالعه شد.
مواد و روشها: اثر کلرید سدیم و کلسیم در غلظت های 1/0، 25/0، 5/0 و 1 درصد بر خصوصیات رئولوژیکی محلول صمغ دانه ریحان (2/0%) بررسی شد. خصوصیات رئولوژیکی محلولها توسط یک ویسکومتر چرخشی بروکفیلد اندازهگیری گردید.
یافتهها: در همه محلولها با افزایش سرعت برشی، ویسکوزیته ظاهری کاهش مییافت، که نشان دهنده رفتار شل شونده با برش (سودوپلاستیک) صمغ دانه ریحان میباشد. برهمکنش بین صمغ و نمک باعث کاهش ویسکوزیته محلولها شد و مقدار تغییر ویسکوزیته به نوع نمک مصرفی بستگی دارد. با افزایش غلظت کلرید سدیم از 1/0 به 1 درصد، ویسکوزیته ظاهری محلول صمغ از mPa.s 1/8 به mPa.s9/1 کاهش یافت (سرعت برشی برابر S-1 2/61).
نتیجهگیری: مدل قانون توان به خوبی رفتار غیر نیوتنی صمغ دانه ریحان در حضور نمکها را توصیف میکند. برازش داده ها با این مدل نشان داد که نوع و مقدار نمک باعث تغییر ضریب قوام (kp) و شاخص رفتار جریان (np) میشوند. افزودن کلرید سدیم و کلسیم باعث افزایش شاخص رفتار جریان و کاهش خاصیت سودوپلاستیک محلولها میشوند.
کلید واژگان
کلرید سدیمکلرید کلسیم
ویسکوزیته
هیدروکلوئید
شماره نشریه
93تاریخ نشر
2014-09-231393-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه علوم و صنایع غذایی، گرگان، ایراندانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه علوم و صنایع غذایی، گرگان، ایران
شاپا
2008-01232423-8155




