| dc.contributor.author | دهقان, بهاره | fa_IR |
| dc.contributor.author | اسماعیل زاده کناری, رضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | رفتنی امیری, زینب | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T04:36:58Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T04:36:58Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T04:36:58Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T04:36:58Z | |
| dc.date.issued | 2019-06-22 | en_US |
| dc.date.issued | 1398-04-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2019-07-02 | en_US |
| dc.date.submitted | 1398-04-11 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | دهقان, بهاره, اسماعیل زاده کناری, رضا, رفتنی امیری, زینب. (1398). بررسی خصوصیات آنتیاکسیدانی اسانس پوست پرتقال (Citrus Sinesis) در پایدارسازی روغن سویا طی شرایط نگهداری. علوم غذایی و تغذیه, 16(98), 73-90. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2008-0123 | |
| dc.identifier.issn | 2423-8155 | |
| dc.identifier.uri | http://jftn.srbiau.ac.ir/article_14371.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/265110 | |
| dc.description.abstract | <strong>مقدمه:</strong> هدف از این پژوهش بررسی نوع و میزان ترکیبات فنولیک موجود در اسانس پوست پرتقال به عنوان منبع ترکیبات آنتیاکسیدانی طبیعی و تاثیر آن بر پایداری اکسایشی روغن سویا میباشد.
<strong>مواد و روشها: </strong>ترکیبات موجود در اسانس پوست پرتقال با استفاده از GC/MS تعیین شد. بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی به روش آزمون قدرت احیاکنندگی آهن و DPPH صورت گرفت و در ادامه اسانس در چهار غلظت (2، 5 ،10 و 20 درصد) و آنتیاکسیدان سنتزی TBHQ در محدوده مجاز (01/0 درصد) به روغن سویای بدون آنتی اکسیدان اضافه و عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و دی ان مزدوج اندازهگیری شد.
<strong>یافتهها: </strong>دی لیمونن، عمدهترین ترکیب موجود در اسانس پوست پرتقال بود. یک گرم اسانس حاوی 16/0 میلیگرم ترکیبات فنولیک بر مبنای اسیدگالیک بر حسب ماده خشک بود. طبق سنجش DPPH و قدرت احیاءکنندگی، اسانس پوست پرتقال از خود فعالیت آنتیاکسیدانی نشان داد، هر چند فعالیت آنتی اکسیدانی کمتری نسبت به TBHQ داشت به این علت که کمترین EC<sub>50</sub> در آزمون DPPH (09/0 میلیگرم بر میلیلیتر) و بیشترین قدرت احیاءکنندگی آهن (9/0 میلی مول آهن (II) در میلیگرم نمونه) مربوط به TBHQ بود. طبق نتایج آزمون آون، با افزایش غلظت اسانس از 2 درصد به 5 و 10 درصد فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری حاصل شد. هر چند بر اساس آزمون آماری، بین نمونههای 5 و 10 درصد اختلاف معنیداری مشاهده نشد. ولی با افزایش بیشتر غلظت تا 20%، اسانس از خود فعالیت پرواکسیدانی نشان داد (<em>P<0.05</em>).
<strong>نتیجه گیری: </strong>نتایج نشان داد که اسانس پوست پرتقال دارای فعالیت ضد رادیکالی بوده و نسبت به نمونه کنترل (فاقد آنتی اکسیدان)، باعث پایداری اکسایشی روغن سویا در طی شرایط حرارتی شد. در نتیجه میتوان از اسانس پوست پرتقال به عنوان ضد اکساینده طبیعی در مواد غذایی، به ویژه حاوی روغنهای خوراکی، استفاده نمود. | fa_IR |
| dc.format.extent | 1533 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | علوم غذایی و تغذیه | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Journal of Food Technology and Nutrition | en_US |
| dc.subject | اسانس پوست پرتقال | fa_IR |
| dc.subject | روغن سویا | fa_IR |
| dc.subject | فعالیت آنتی اکسیدانی | fa_IR |
| dc.subject | TBHQ | fa_IR |
| dc.title | بررسی خصوصیات آنتیاکسیدانی اسانس پوست پرتقال (Citrus Sinesis) در پایدارسازی روغن سویا طی شرایط نگهداری | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله علمی - پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 16 | |
| dc.citation.issue | 98 | |
| dc.citation.spage | 73 | |
| dc.citation.epage | 90 | |