بررسی واکنش ارقام متحمل گندم ایرانی به تنش شوری در مرحله جوانه زنی و گیاهچه
(ندگان)پدیدآور
قوامی, فرهادملبوبی, محمد علیقنادها, محمد رضاصمدی, بهمن یزدیمظفری, جوادآقایی, محمد جعفرنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
در این بررسی گندم های ماهوتی، روشن و کویر که برای مناطق شور توصیه می گردند با دو رقم شاهد
حساس و بسیار متحمل به ترتیب چینی بهاره و کارچیا در یک آزمایش فاکتوریل در قالب بلو ک های کامل
تصادفی با سه تکرار در مرحله جوانه زنی و در طرح کرت های خرد شده با سه تکرار در مرحله گیاهچه ای در
سطوح مختلف شوری مقایسه گردیدند . در مرحله جوانه زنی رقم ماهوتی از لحاظ درصد جوانه زنی، سرعت
جوانه زنی و طول ریشه چه و ساقه چه نسبت به دیگر ارقام متحمل برتری داشت . به طوری که درصد جوانه
زنی آن تا ??? میلی مولار شوری کاهش نداشت و در شوری ??? میلی مولار به ?? % شرایط بدون شوری
می رسید. در مرحله گیاهچ ه ای، از میان صفات مورد بررسی صفت وزن خشک گیاهچه تفاوت بین ارقام و
همچنین بین تیمارهای شوری را بیش از سایر صفات نمایان ساخت . در این مرحله نیز رقم ماهوتی برتری
مشهودی نسبت به دیگر ارقام متحمل داشت و حتی پس از ?? ر وز تیمار در شوری ??? میلی مولار وزن خشک آن ?? % گیاهان شاهد بود . حال آنکه این مقدار برای ارقام روشن ، کویر و کارچیا حدود ?? % و برای رقم چینی بهاره نزدیک به ?? % بود. از آنجا که در رقم ماهوتی تعادل نسبت یونی Na+/K+ به خوبی کارچیا حفظ نمی شود، بنظر می رسد مک انیسم های تحمل به شوری متفاوتی در این رقم باعث تحمل به شوری در شرایط تنش شدید میشود.
کلید واژگان
پتاسیمتنش شوری
جوانه زنی
سدیم
گیاهچه
گندم
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2004-04-201383-02-01