اثر سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد، کارآیی مصرف آب و شاخص برداشت ارقام سویا در خرمآباد
(ندگان)پدیدآور
شمس بیرانوند, معصومهبرومندنسب, سعیدملکی, عباسنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به محدودیت منابع آب، یکی از راهکارهای استفاده بهینه از منابع آب در بخش کشاورزی، کمآبیاری میباشد. به منظور بررسی اثر رژیمهای مختلف آبیاری بر عملکرد، کارآیی مصرف آب، شاخص برداشت، درصد چربی و درصد پروتئین سویا، آزمایشی در طی فصل زراعی سال 90-1389 روی ارقام M7، M9 و TMS در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی خرمآباد انجام گرفت. آزمایش فوق در قالب طرح کرتهای خردشده (اسپلیت پلات) بر پایه بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد، به نحوی که تیمارهای آبیاری در کرتهای اصلی و ارقام سویا در کرتهای فرعی قرار گرفتند. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری کامل به میزان 100 درصد نیاز آبی گیاه و کمآبیاری تنظیمشده به ترتیب به میزان 80، 70 و 50 درصد نیاز آبی گیاه بودند. نتایج بهدست آمده نشان داد که بهطور کلی با افزایش میزان آبیاری، عملکرد بیولوژیکی (3 تا 7/5 تن در هکتار) و عملکرد دانه (3/1 تا 5/2 تن در هکتار) در ارقام مختلف سویا افزایش یافت و این تفاوت در سطح پنج درصد معنیدار بود؛ افزایش میزان آبیاری بر درصد چربی و پروتئین دانه اثر معنیدار داشت، از بین ارقام نیز رقم M9 بالاترین عملکرد دانه (1/2 تن در هکتار)، عملکرد کل (7/4 تن در هکتار) و کارآیی مصرف آب (56/0 کیلوگرم بر هکتار بر میلیمتر) را در شرایط تنش آبی و بدون تنش داشت.
کلید واژگان
کم آبیاری تنظیم شدهگیاه سویا
کارآیی مصرف آب
عملکرد
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-10-231393-08-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
دانشگاه شهید چمراندانشگاه شهید چمران
دانشگاه لرستان
شاپا
2588-59522588-5960




