تغییرات مکانی کیفیت منابع آب زیرزمینی دشت بیرجند از نظر مصارف کشاورزی
(ندگان)پدیدآور
اوسطی, خالدنحوی نیا, محمد جوادنوع مدرک
Textمقاله اصلی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بیش از 85 درصد از برداشت منابع آب موجود زیرزمینی دشت بیرجند در بخش کشاورزی به مصرف میرسد. با توجه به اهمیت کیفیت آب در آبیاری، نمونهبرداری از چهلوهفت چاه پیزومتری دشت بیرجند، باهدف تعیین کیفیت منابع آب زیرزمینی از نظر مصارف کشاورزی صورت گرفت. مقادیر pH و EC در محل نمونهبرداری اندازهگیری شد و آنالیز آنیونها و کاتیونهای غالب در آزمایشگاه انجام گرفت. پس از آماده شدن نتایج آنالیز کیفی نمونهها، ابتدا با استفاده از روشهای مختلف زمینآماری مقادیر Cl، HCO3، SAR، pH و EC برآورد گردید و خطای برآورد هر روش محاسبه شد. سپس بر اساس طبقهبندی فائو و با استفاده از بهترین روش زمینآماری، نقشه تغییرات مکانی Cl، HCO3، SAR، pH و EC تهیه گردید. نتایج حاصله نشان داد که روش کریجینگ در درونیابی مقادیر پارامترهای مذکور، برآورد بهتری نسبت به روش وزن دهی عکس فاصله (IDW) و توابع اسپیلاین (RBF) دارد. براساس طبقهبندی فائو، آب زیرزمینی آبخوان دشت بیرجند برای مصارف کشاورزی به لحاظ SAR، کلر و بیکربنات دارای محدودیت زیاد، به لحاظ شوری دارای محدودیت کم و به لحاظ اسیدیته بدون محدودیت است.
کلید واژگان
زمینآمارکیفیت آب
کریجینگ
فائو
دشت بیرجند
ژئوهیدرولوژی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-04-201395-02-01
ناشر
انجمن علمی سیستم های سطوح آبگیر باران ایرانIranian Rainwater Catchment Systems Association
سازمان پدید آورنده
استادیارگروه مهندسی مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایراندانش آموخته دکتری مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران




