مطالعه کاریولوژیکی ژنوتیپ های چای (.Camellia sinensis L) موجود در ایران
(ندگان)پدیدآور
غلامی, مهرانجمال امیدی, معصومهفلک رو, کوروشنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چای (Camellia sinensis (L.) O.Kuntze) یکی از گیاهان نوشابهای کافئیندار است که معرفی ارقام آن، نیازمند شناخت ژنتیک گیاه است. برای مطالعه کاریوتیپی چای، مریستم نوک ریشه 9 ژنوتیپ انتخاب شدند. نتایج نشان داد که استفاده از آلفابرمونفتالین (8 ساعت) برای پیشتیمار، محلول فارمر (24 ساعت) برای تثبیت و رنگآمیزی کروموزومها با هماتاکسیلین، نمونههای میکروسکوپی مناسبی برای مطالعه خصوصیات مورفولوژیک کروموزومهای میتوزی چای ارایه مینماید. شمارش تعداد کروموزومها نشان داد که همه چایها، دیپلویید و دارای 30=n2 کروموزوم از انواع متاسنتریک و سابمتاسنتریک با فراوانیهای متفاوت بودند و کروموزوم ماهوارهدار مشاهده نشد. دامنه تغییرات طول کل کروموزومها از 10/1 میکرون تا 42/4 میکرون متغیر بود. تجزیه واریانس دادههای مربوط به 8 ویژگی مورفولوژیک کروموزومها مشخص نمود که بین ژنوتیپها، کروموزومها و اثرات متقابل ژنوتیپ×کروموزوم اختلاف معنیداری (1%) وجود داشت. از نظر آمارههای DRL و L/S نیز، کلون شوروی برگریز (101) و کلون 35 دارجلینگ بهترتیب بیشترین و کمترین تقارن کاریوتیپی را داشتند. در تجزیه به مؤلفههای اصلی، نقش شاخص سانترومری، طول بازوی کوتاه و نسبت بازوی کوتاه به بازوی بلند و طول کل کروموزوم در تشکیل مؤلفه اول بیش از سایر خصوصیات بود و این مؤلفه بهتنهایی بیش از 78% تغییرات و بههمراه مؤلفه دوم، بیش از 97% تغییرات را توجیه نمودند. تجزیه خوشهای ژنوتیپها بهروش UPGMA، مشابه با نتیجه بای پلات مؤلفههای اصلی، توانست چایهای مورد بررسی را در چهار گروه قرار دهد، بهنحوی که کلون امیدبخش 100 بهتنهایی در یک گروه قرار گرفت.
کلید واژگان
چایکروموزوم
کاریوتیپ
تجزیه چند متغیره
سیتوژنتیک
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2013-08-231392-06-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
مربی پژوهشی (دانشجوی دکتری تخصصی اصلاح نباتات)، مرکز تحقیقات چای کشور، لاهیجاناستادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران
محقق، مرکز تحقیقات چای کشور، لاهیجان.
شاپا
2252-07832322-4819




