نقشه یابی دقیق QTL بزرگ اثر کنترل کننده تحمل به شوری (Saltol) در برنج
(ندگان)پدیدآور
محمدی نژاد, قاسمکومار سینگ, راکشرضایی, عبدالمجیدارزانی, احمدناخدا, بابکفتوکیان, محمد حسینمؤمنی, علیگرگوریو, گلننوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این بررسی با هدف اعتبار سنجی و اشباع ظریف ناحیه کروموزومی کنترل¬ کننده تحمل به شوری در برنج (Saltol)، در مؤسسه بین¬المللی تحقیقات برنج (IRRI) در شهر لوس بانیوس فیلیپین از سال 1384 تا 1386 اجرا گردید. QTL بزرگ ¬اثر (Saltol) که در تنظیم جذب سدیم، جذب پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم و در نتیجه تحمل به شوری در مرحله گیاهچهای در برنج مؤثر است، با استفاده از جامعه اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقیPokkali×IR29 روی کروموزوم 1 شناسایی شده است که حدود 3/64 تا 2/80 درصد از تنوع فنوتیپی را برای صفات فوق توجیه کرد. در این پژوهش، به منظور اشباع دقیق ناحیه Saltolاز 10 نشانگر ریزماهواره EST-SSR و جمعیت لاین¬های نسبتاً ایزوژن BC3F4 حاصل از تلاقی Pokkali×IR29 که برای این ناحیه ایجاد شده بود استفاده شد. بدین منظور افراد تصادفی جامعه BC3F4 در سطوح شوری 12 و 16و 18 دسی¬زیمنس بر متر فنوتیپ¬یابی و ژنوتیپ¬یابی شدند و QTL کنترل کننده تغییرات تحمل به شوری در سطوح شوری 12 و 16 دسی¬زیمنس بر متر در مکانی تقریباً یکسان مشاهده شد. این مکانهای ژنی به ترتیب 18 و 24 درصد از تغییرات امتیاز تحمل به شوری را توجیه کردند. بر اساس یافته¬های این پژوهش، مکان احتمالی Saltol در فاصله¬ای به طول حدود 2/1 سانتی¬مورگان در روی کروموزوم 1 تعیین شد که بر اساس مطابقت با نقشه فیزیکی برنج این محدوده در حدود 350 کیلوباز می-باشد و در فاصله نشانگری RM8094،RM3412 وCP6224 می¬باشد. بنابراین گزینش به کمک این نشانگرها برای اصلاح ژنوتیپ¬های ایرانی برای تحمل به شوری امکان پذیر است.
کلید واژگان
برنجتحمل به شوری
مرحله گیاهچه ای
نقشه یابی دقیق QTL
اصلاح نباتات مولکولی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-02-201390-12-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
رییس پژوهشکده باغبانی، دانشگاه شهید باهنر کرمانمؤسسه بین المللی تحقیقات برنج
استاد، دانشگاه اصفهان
استاد دانشگاه اصفهان
عضو هیأت علمی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی
رییس پژوهشکده گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد
معاونت مؤسسه تحقیقات برنج
معاون بخش ژنتیک و بیوتکنولوژی، مؤسسه بین المللی تحقیقات برنج
شاپا
2252-07832322-4819




