بررسی اثر ضد باکتری برخی از اسانس های گیاهی بر . <i>Pseudomonas syringae pv. Syringae </i> و <i>Rathayibacter tritici </i> در محیط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
آقاجانی قرا, مجتبینعمت زاده, قربانعلیکاظمی تبار, سید کمالعلوی, سید محمدنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
امروزه از روشهای نوین در جهت کنترل آفات و بیماریهای گیاهی به ویژه برای تولید محصولات ارگانیک، استفاده از مواد و ترکیبات طبیعی با منشاء میکروبی و گیاهی است. در این مطالعه اثر ضد باکتری نه اسانس گیاه سازیل، داتوره، زوفا، زربین، خون فام، سرخدار، شمشاد، همیشک و خاس با غلظتهای مختلف (5/12 درصد، 25 درصد، 50 درصد و 100 درصد اسانس خالص) بر روی سه باکتری Pseudomonas syringae pv. Syringae عامل بیماری شانکر درختان میوه هسته دار، Rathayibacter tritici عامل خوشه صمغی گندم و E.coli به روش دیسک دیفیوژن در قالب طرح فاکتوریل کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ترکیبات موجود در اسانس با استفاده از کروماتوگرافی گازی متصل به شناساگر طیف نگار جرمی (GC-MS) شناسایی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که نوع گونه گیاهی، غلظت اسانس، نوع باکتری و اثرات دوگانه و سه گانه در سطح یک درصد معنی دار است. نتایج نشان داد که بیشترین اثر ضدباکتری مربوط به هاله بازدارنده اسانس سازیل با میانگین 3/13 میلیمتر برای E.coli می باشد. بخشی از اسانس سازیل توسط GC-MSمورد آزمایش قرار گرفته و 14 ترکیب شناسایی شد. بیشترین و کمترین میزان ترکیبات ضد باکتری به ترتیب مربوط به Menthol (41%)، Menthone (12%) و Pulegone (8%) میباشد. با توجه به نتایج، اسانس گیاه سازیل میتواند به عنوان یک سم بیولوژیک برای کنترل بیماریهای گیاهی مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
ثر ضد باکتریاسانس گیاهی
GC-MS
تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانResearch Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan
سازمان پدید آورنده
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری، ایرانپژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران




