نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorیونسی, امیدfa_IR
dc.contributor.authorمرادی, علیfa_IR
dc.contributor.authorمحمد شفیعی, محمد رضاfa_IR
dc.date.accessioned1399-07-09T03:21:51Zfa_IR
dc.date.accessioned2020-09-30T03:21:51Z
dc.date.available1399-07-09T03:21:51Zfa_IR
dc.date.available2020-09-30T03:21:51Z
dc.date.issued2018-02-20en_US
dc.date.issued1396-12-01fa_IR
dc.date.submitted2018-03-10en_US
dc.date.submitted1396-12-19fa_IR
dc.identifier.citationیونسی, امید, مرادی, علی, محمد شفیعی, محمد رضا. (1396). بررسی تاثیر قارچ میکوریزا بر میزان و ترکیب اسانس اندام‌های مختلف گیاه دارویی شوید (<i>Anethum graveolens</i>) در شرایط تنش شوری. زیست فناوری گیاهان دارویی, 3, 8-19.fa_IR
dc.identifier.issn2423-6039
dc.identifier.urihttp://jmpb.znu.ac.ir/article_30419.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/239076
dc.description.abstractتحقیق حاضر با هدف ارزیابی نقش قارچ میکوریزایی بر ترکیب و میزان اسانس گیاه دارویی شوید تحت تنش شوری در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تنش شوری (شاهد (بدون تنش)،60 و 120 میلی­مولار نمک کلرید سدیم)، دو سطح تلقیح میکوریزایی (تلقیح و عدم تلقیح قارچ میکوریزایی<em>Glomus</em><em>mosseae</em>) و اندام گیاهی (برگ، سرشاخه گلدار و بذر) بودند. اسانس اندام­های مورد ارزیابی به روش تقطیر با آب استخراج و با بهره­گیری از دستگاه­های کروماتوگرافی گازی  (GC)و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS)تجزیه گردید. نتایج بدست آمده افزایش درصد و عملکرد اسانس اندام مختلف شوید را در شرایط تنش شوری نشان داد. در تمامی تیمارهای شوری درصد و عملکرد اسانس سرشاخه­های گلدار و بذرها بیشتر از برگ­ها بود. به کارگیری قارچ میکوریزایی در شرایط تنش اثر چندانی بر درصد اسانس نداشت. هرچند عملکرد اسانس اندام­های مختلف به ویژه سرشاخه­های گلدار به میزان قابل توجهی افزایش یافت. آلفا فلاندرن، لیمونن، کاروون، آلفا توجن، دیل اتر و دی هیدروکاروون ترکیباتی بودند که به طور مشترک در هر سه اندام مورد ارزیابی یافت شدند. آلفا فلاندرن و کاروون ترکیبات اصلی برگ و سرشاخه­های گلدار و لیمونن ترکیب اصلی موجود در اسانس بذر بود. در شرایطی که واکنش همه ترکیبات به تنش شوری مثبت بود، آلفا توجن در شرایط تنش کاهش یافت. تیمار میکوریزایی میزان کاروون، آلفا فلاندرن موجود در سرشاخه­های گلدار و برگ گیاهان میکوریزایی را نسبت به گیاهان غیرمیکوریزای افزایش داد. این در حالی است که میزان لیمونن بذر گیاهان میکوریزای نسبت به گیاهان غیرمیکوریزایی بالاتر بود. در سایر ترکیبات بذر اختلاف معنی­داری میان گیاهان میکوریزایی با شاهد مشاهده نشد. براساس نتایج به دست آمده به نظر می­رسد که اعمال تنش ملایم شوری بتواند بدون آنکه اثر منفی معنی­داری بر رشد گیاه داشته باشد، میزان و کیفیت اسانس گیاه دارویی شوید را بهبود بخشد.<br />fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherپژوهشکده فناوری‌های نوین زیستی دانشگاه زنجانfa_IR
dc.publisherResearch Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjanen_US
dc.relation.ispartofزیست فناوری گیاهان داروییfa_IR
dc.relation.ispartofJournal of Medicinal Plants Biotechnologyen_US
dc.subjectترکیب اسانسfa_IR
dc.subjectشوریfa_IR
dc.subjectشویدfa_IR
dc.subjectقارچ میکوریزاfa_IR
dc.subjectمیزان اسانسfa_IR
dc.titleبررسی تاثیر قارچ میکوریزا بر میزان و ترکیب اسانس اندام‌های مختلف گیاه دارویی شوید (<i>Anethum graveolens</i>) در شرایط تنش شوریfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقاله پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدکتری تخصصی فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار گروه علوم پایه، دانشکده مواد هسته ای و علوم پایه دانشگاه آزاد نجف آباد اصفهان، اصفهانfa_IR
dc.citation.volume3
dc.citation.spage8
dc.citation.epage19


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد