اثر آللوپاتیک گیاهان بر برخی شاخصهای جوانهزنی، فعالیت بیوشیمیایی و آنزیمی علفهای هرز
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخص
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر آللوپاتی عصاره آبی گیاه سورگوم، اکالیپتوس، آفتابگردان و تنباکو بر برخی شاخصهای جوانهزنی، بیوشیمیایی و آنزیمی دو علف هرز یولاف وحشی و خردل وحشی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 3 تکرار، در سال 1396 در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد، اجرا شد. چهار غلظت (شاهد، 5، 10 و 20 درصد) از چهار گیاه (سورگوم، اکالیپتوس، آفتابگردان و تنباکو) و دو نمونه بذر علف هرز (خردل وحشی و یولاف وحشی) تیمارهای آزمایش بودند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که درصد و سرعت جوانهزنی، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، پراکسیداسیون لیپید و فعالیت کاتالاز دو علف هرز در سطح آماری یک درصد تحت تأثیر غلظتهای متفاوت عصاره آبی گیاهان قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره آبی گیاه میزان درصد و سرعت جوانهزنی، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، فعالیت آنزیم کاتالاز هر دو علف هرزکاهش یافت، درحالیکه میزان پراکسیداسیون لیپید آنها زیاد شد. در غلظتهای متفاوت عصاره آبی گیاه، علف هرز یولاف وحشی نسبت به خردل وحشی بیشترین میزان تأثیرپذیری را داشت و بیشترین تأثیر بازدارندگی در غلظت 20 درصد مشاهده شد. غلظتهای متفاوت عصاره آبی سورگوم نسبت به دیگر عصاره آبی گیاهان اثر مهاری بیشتری بر هر دو علف هرز داشتند بهطوریکه دیده شد غلظت 20 درصد منجر به مهار بیشتر هردو علف هرز شد و این عصاره آبی بیشترین اثر آللوپاتیک را نشان داد که این امر میتواند نویدی برای تولید علفکشهای با منشاء طبیعی باشد.
کلید واژگان
آللوپاتیآنزیم کاتالاز
پرکسیداسیون لیپید
جوانهزنی بذر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan



