تأثیر پرایمینگ و فرسودگی بذر بر خصوصیات جوانهزنی، ویژگیهای بیوشیمیایی و بیان ژنهای آنزیمهای آنتیاکسیدانت در لوبیا Phaseolus Vulgaris (L.)
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخص
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ و فرسودگی (پیری تسریعشده) بذر بر جوانهزنی و ترکیبات بیوشیمیایی گیاه لوبیا آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1395 با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل فرسودگی (شاهد و دو سطح 88 و 78 درصد جوانهزنی) و پرایمینگ (بدون پرایمینگ، هیدرو پرایمینگ، پرایمینگ با جیبرلین و اسید سالیسیلیک) بود. پس از استخراج RNA و ساخت cDNA بررسی بیان ژنهای آنزیمهای آنتیاکسیدانت با استفاده از qRT-PCR، و برخی شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی سنجیده شد. نتایج نشان داد که بیشترین طول ریشهچه و ساقهچه، وزنتر ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، میزان ذخایر فسفات از تیمار پرایمینگ با جیبرلین و بدون فرسودگی حاصل شد. همچنین بیان ژن آنزیم پراکسیداز در تیمار پرایمینگ با جیبرلین و سطح فرسودگی 88 درصد بالاتر از سایر آنزیمهای آنتیاکسیدانت بود. با افزایش فرسودگی بیان ژن کاهش پیدا کرد بهطوریکه کمترین میزان بیان ژن آنزیم پراکسیداز در تیمار بدون پرایمینگ و سطح فرسودگی 78 درصد بود. در نتیجه، استفاده از پیشتیمار جیبرلین موجب تقویت بذرهای ضعیف لوبیا میشود.
کلید واژگان
آنزیمهای آنتیاکسیدانتاسید سالیسیلیک
بیان ژن
جیبرلین
فسفات
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan



