تأثیر پرایمینگ بر مؤلفه های جوانه زنی و رشد گیاهچه ماش (Vigna radiata) (اکوتیپ شوشتر) تحت شرایط تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
عباسی بیدلی, محمدابدالی مشهدی, علیرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ بر مؤلفههای جوانهزنی و رشد گیاهچه ماش توده محلی استان خوزستان تحت شرایط تنش شوری آزمایشی در سال 1393 در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان به اجرا در آمد آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی دو عامل شوری در چهار سطح صفر (شاهد)، 6، 12 و 18 دسیزیمنس بر متر با استفاده از نمک کلریدسدیم و نوع پرایمینگ بذر در هفت سطح شامل اسید جیبرلیک (25 میلیگرم بر کیلوگرم)، کربناتکلسیم (20 گرم در لیتر)، اسید سالیسیلیک (25 میلیگرم بر کیلوگرم)، پلیاتیلن گلیکول (15- بار)، آب معمولی (04/8=pH و 41/2 دسیزیمنس بر متر=Ec)، آب مقطر و شاهد (بدون پرایمینگ) بود. صفات مورد بررسی شامل درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه، شاخص بنیه گیاهچه و وزن خشک گیاهچه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مقایسه میانگین حاکی از آن بود که سطوح شوری سبب کاهش مؤلفههای جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه در تمام بذور پرایم شده و پرایم نشده شد. همچنین پرایمینگ سبب بهبود مؤلفههای جوانهزنی در تمام سطوح شوری نسبت به شاهد (بدون پرایم) شدند. در این بین پرایمینگ با کربنات کلسیم کارایی بیشتری در کاهش اثر تنش شوری بر مؤلفههای جوانههای زنی بذر و رشد گیاهچه داشت به نحویکه بذور پیش تیمار شده با این روش نسبت به سایر روشهای استفاده شده از افت کمتری در مؤلفههای مذکور برخوردار بود.
کلید واژگان
پلیاتیلن گلیکولاسید جیبرلیک
اسید سالیسیلیک
کربنات کلسیم
Vigna radiata
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رامین اهوازگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رامین اهواز



