تأثیر رنگ پوسته بر جوانهزنی بذر گیاه خردل (Brassica compestris Var. Parkland) تحت تنش شوری و خشکی
(ندگان)پدیدآور
شریفی, حمیدگلدانی, مرتضیغیاث آبادی, محمدشریفی, زینب
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور ارزیابی واکنش خصوصیات جوانهزنی بذرهای ناجورشکل خردل (سیاه و زرد) به تنشهای شوری و خشکی، دو آزمایش جداگانه بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و هفت تیمار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایشها شامل فاکتورهای خشکی و شوری هر کدام در هفت سطح (صفر، 2- ، 4- ، 6- ، 8- ، 10- و 12- بار) و رنگ پوسته بذر در دو سطح (سیاه و زرد) بودند. نتایج حاکی از تأثیر منفی و معنیدار تنش شوری و خشکی بر خصوصیات جوانهزنی هر دو بذر (سیاه و زرد) بود. در هر دو بذر (سیاه و زرد) با افزیش میزان تنش شوری و خشکی تمام صفات اندازهگیری شده کاهش پیدا کرد، اما این کاهش بسته به رنگ پوسته بذر متفاوت بود. مقاومت به تنش درصد جوانهزنی در بذرهای زرد بالاتر از بذرهای سیاه بود، اما در صفات سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه و بنیه بذر مقاومت بذرهای سیاه بیشتر از بذرهای زرد بود. بهطورکلی یافتههای این پژوهش بیانگر آن است که بذرهای سیاه خردل نسبت به بذرهای زرد دارای مقاومت بیشتری در برابر هر دو تنش خشکی و شوری میباشند.
کلید واژگان
بذرهای ناجورشکلبنیه بذر
ریشهچه
ساقهچه
سرعت جوانهزنی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-12-211395-10-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهددانشیار - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانش آموخته کارشناسی ارشد- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانش آموخته کارشناسی ارشد - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی



