ارزیابی تاثیر تنش شوری بر فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان در گیاهچه های حاصل از بذر پرایم شده ماریتیغال (Silybum marianum)
(ندگان)پدیدآور
جوکار تنگ کرمی, مهرانگیزقنبری, احمدمرادی, فواد
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در گیاهچههای حاصل از بذر پرایمشده ماریتیغال در شرایط تنش شوری انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل با چهار فاکتور و سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی در پژوهشکده بیوتکنولوژی کرج اجرا شد. فاکتور اول: ژنوتیپ ( رقم مجارستان و توده بومی آمل)، فاکتور دوم: بذر پرایمشده و بدون پرایم، فاکتور سوم: تنش شوری (150 میلیمولار) و شاهد (صفر میلیمولار)، و فاکتور چهارم: مراحل نمونهبرداری ( 24 و 96 ساعت پس از کاشت) بود. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر باعث افزایش معنیدار فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم مجارستان شد، بهطوریکه فعالیت کاتالاز در بذور پرایمشده نسبت به شاهد به میزان 96 درصد افزایش یافت. همچنین پرایمینگ فعالیت آنزیم پراکسیداز را در هر دو ژنوتیپ و آسکوربات پراکسیداز را در توده بومی آمل افزایش داد. افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در بذور پرایمشده در مرحله جوانهزنی و افزایش فعالیت پراکسیداز در مرحله آبنوشی مشاهده گردید. بهطورکلی نتایج نشان داد در شرایط تنش شوری فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز و پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز برای بذور پرایمشده بیشتر از بذور بدون پرایم بود، همچنین پرایمینگ در رقم مجارستان فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز را بیشتر از توده آمل تحت تاثیر قرار داد.
کلید واژگان
آنزیمهای آنتیاکسیدانماریتیغال
پرایمینگ بذر
تنش شوری
مراحل جوانهزنی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-09-221395-07-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
استادیار دانشگاه جیرفتاستاد دانشگاه زابل
دانشیار موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج



