مطالعه شاخص های رشد، بازماندگی و مقاومت در برابر تنش شوری ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicusJakowlew,1870) تغذیه شده باجیره حاوی پودر سیاه دانه (Nigella sativa)
(ندگان)پدیدآور
ظهیری, فاضلصحرایی, حسنایمانپور, محمدرضاپیرعلی زفره ئی, احمدرضانوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در طی سالهای اخیر استفاده از مکملهای گیاهی به عنوان عوامل محرک رشد و جایگزینی آن با مواد مصنوعی در آبزیپروری مورد توجه قرار گرفته است. سیاه دانه از گیاهان دارویی حاوی ترکیبات موثر در رشد و بازماندگی و مقاومت در برابر استرس میباشد. در این مطالعه تاثیر پودر سیاه دانهNigella sativaدر چهار سطح0،5/0، 1 و 2 درصد به ازاء هر کیلوگرم جیره غذایی برشاخص های رشد،بازماندگی و مقاومت به تنش شوری در ماهیکلمه(Rutilus rutilus caspicus)به مدت 60 روز بررسی شد.در انتهای آزمایش شاخصهای رشد و ضریب تبدیل غذا محاسبه گردید. علاوه براین تنش شوری به منظور تعیین اثر پودر سیاه دانه بر مقاومت به تنش شوری طی فواصل زمانی24 ،48 و72 ساعت انجام شد.نتایج نشان داد به کارگیری پودر سیاه دانهتاسطح 5/0درصد باعث بالاترین میزان افزایش وزن(38/0±09/7گرم)،نرخ رشد ویژه(04/0±59/1) و فاکتور وضعیت (006/0±11/0) و کمترین ضریب تبدیل غذایی(08/0±29/1) در بچه ماهیانکلمه میشود. آنالیز آماری نیز اختلاف معنیداری(05/0>p)در شاخصهای رشد وضریب تبدیل غذایی در بین تیمارهای آزمایشی و در مقایسه با گروه شاهد نشان داد.این مطالعه نشان میدهدکه افزودن پودر سیاه دانه به جیره،علیرغم افزایش عملکرد رشددر ماهی کلمه،فاقد اثر مثبت نسبت به مقاومت در برابر تنش شوری در این ماهیان بود.
کلید واژگان
ماهی کلمهسیاه دانه
رشد
تنش شوری
بیولوژی دریا
شیلات
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمالسازمان پدید آورنده
گروه شیلات،دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانگروه شیلات،دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
گروه شیلات،دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
گروه شیلات،دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
شاپا
2008-2193۲۵۸۸-۷۵۳X




