بررسی رژیم غذایی ماهی کپور معمولی دریایی(Cyprinus Carpio)در سواحل استان گلستان، دریای خزر (سواحل منطقه گمیشان)
(ندگان)پدیدآور
وثوقی, عبدالرحیمموسوی ندوشن, رضوانعباسی, الناززارعی, ابراهیمعلاسوندی طغیان, فرهادنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این پژوهش بر اساس فصل صید از مهر ماه 1388 لغایت اسفند ماه 1388 در طی فصل های پاییز و زمستان روی تعداد 180 نمونه کپور معمولی دریایی (Cyprinus carpio) صید شده از سواحل منطقه گمیشان در استان گلستان انجام پذیرفت. نمونه برداری بصورت ماهانه (حداقل 6 بار درهر ماه) طی6 ماه انجام شد . همه نمونه ها با حضور در محل از پره های صیادی تهیه گردید. نمونه های تهیه شده در ساحل مورد بیومتری (طول کل با دقت 1 میلی متر و وزن بدن با دقت 01/0 گرم) قرار گرفتند ، اطلاعات مزبور در فرم بیومتری ثبت و نمونه ها کالبد شکافی شد . سپس دستگاه گوارش (روده) را در فرمالین 4 درصد قرار داده و به آزمایشگاه دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال منتقل گردید .
در آزمایشگاه نسبت به اندازه گیری طول روده با دقت 1 میلی متر و وزن روده با دقت 01/0 گرم ، خالی بودن روده ، شدت تغذیه ، فراوانی وقوع انواع مواد غذایی مورد مصرف و فاکتور وضعیت اقدام گردید . محتویات دستگاه گوارش تخلیه و مورد شناسایی قرار گرفت . سپس نسبت به تعیین شاخص طول نسبی روده ،شاخص خالی بودن روده ، شاخص شدت تغذیه ، شاخص فراوانی وقوع غذاهای مورد مصرف و شاخص فاکتور وضعیت اقدام گردید .در جهت بررسی آماری از آنالیز واریانس یک طرفه و T-test استفاده شد و نمودارها با استفاده از نرم افزار Excel رسم گردید .
میانگین شاخص طول نسبی روده در گروههای سنی (+2 تا 10) ساله برابر 11/0±67/1 سانتی متر بود ، مقادیر این شاخص در فصل های مختلف دارای تفاوت معناداری نبود (05/0> P) . میانگین شدت تغذیه 99/9 ±63/22 بدست آمد . مقادیر این شاخص در فصل های مختلف دارای تفاوت معناداری بود (05/0P P) . میانگین شدت تغذیه 99/9 ±63/22 بدست آمد . مقادیر این شاخص در فصل های مختلف دارای تفاوت معناداری بود (05/0P P) .
در مجموع دوره ، کرم های پرتار(89/63 درصد) با فراوانی بیش از 50 درصد غذای اصلی ، دو کفه ای(00/35 درصد) ، الیاف گیاهی(11/36 درصد) ، بالانوس(11/16 درصد) ، خرچنگ (22/32 درصد) ، ماهی(22/44 درصد) ، الیگوکیت (67/11درصد) ، تخم آبزی(78/42 درصد) ، گاستروپود(67/36 درصد) ، ترماتد(54/25 درصد) و استراکودا (78/12درصد) با فراوانی بیش از 10 درصد و کمتر از 50 درصد ، غذای فرعی و کوماسه آ(67/6 درصد) ، آمفی پودا (78/2 درصد) و فرامینی فرا (33/3 درصد) با فراوانی کمتر از 10 درصد بعنوان غذای تصادفی تعیین شدند .
میانگین شاخص فاکتور وضعیت (K) ، در طول دوره برابر 39/1 بود که نشان از وضعیت خوب تغذیه در این ماهی دارد .
کلید واژگان
ماهی کپور دریایی (Cyprinus carpio)شاخص تغذیه
گمیشان
استان گلستان
دریای خزر
بیولوژی دریا
شیلات
محیط زیست آبی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2011-08-231390-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمالسازمان پدید آورنده
دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمالدانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
شرکت مهندسین مشاور آمایش مکران
شرکت مهندسین مشاور آمایش مکران
شاپا
2008-2193۲۵۸۸-۷۵۳X




