شناسایی و مقایسه ترکیبات مؤثر در اسانس گیاهان رازیانه و اکالیپتوس به منظور کنترل برخی باکتریهای مهم بیماریزای گیاهی
(ندگان)پدیدآور
امیدی نسب, میتراآئینی, میلادنوع مدرک
Textگزارش کوتاه
زبان مدرک
فارسیچکیده
امروزه استفاده از اسانسهای گیاهی برای دست یابی به مواد ضد باکتریایی طبیعی برای کنترل عوامل بیماریزای گیاهی مورد توجه فراوان قرارگرفته است. هدف از این پژوهش، شناسایی و بررسی ترکیبات مؤثر در گیاه رازیانه و اکالیپتوس به منظور کنترل برخی از باکتریهای بیمارگر مهم گیاهی در شرایط آزمایشگاهی است. در تحقیق حاضر ترکیبات عمده گیاهان رازیانه و اکالیپتوس با روش دستگاه گاز کروماتوگرافی- طیفسنج جرمی و همچنین اثر ضد میکروبی و حداقل غلظت مهارکننده رشد آنها بر روی تعدادی از باکتریهای بیماریزا مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی کروماتوگرام دستگاه گاز کروماتوگرافی- طیفسنج جرمی، در اسانس رازیانه پاراسیمن (18/30%)، کومینال (74/24%) و بتاپینن (81/11%) و در اسانس اکالیپتوس 1، 8 سینئول (87/47%)، آلفا پینن (94/17%)، پاراسیمن (91/7%) و لیمونن (68/7%) بهعنوان ترکیبات عمده شناسایی شدند. همچنین، حداقل غلظت مهارکنندگی برای اسانس رازیانه (µg/ml 79/3) و اسانس اکالیتوس (µg/ml54/8) محاسبه شد. اسانس رازیانه بیشترین اثر بازدارندگی معنیداری را روی کلاویباکتر میشیگاننسیس با قطر هاله بازدارنده 4/4 سانتیمتر داشت. اسانس اکالیپتوس بیشترین اثر بازدارندگی را روی اروینیا امیلوورا با قطر هاله 3/4 (سانتیمتر) داشت. در تمامی موارد با افزایش غلظت، اثرات ضد باکتریایی نیز افزایش یافت. با توجه به یافتههای این تحقیق استفاده از این اسانسها میتواند بهعنوان جایگزین مناسبی برای سایر آنتیاکسیدانهای موجود مدنظر قرار گیرد.
کلید واژگان
باکتریهای بیماریزاآنتی باکتریال
اسانس
آنتی اکسیدان
میکروب شناسی گیاهی
شماره نشریه
441تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرمIslamic Azad University, Jahrom Branch
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشکده کشاورزی، گروه گیاه پزشکی،گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران




