اثرات اسانس های هل، سقز و میخک بر کنترل و بیان برخی از ژنهای مایکوتوکسین داکسینیوالنول فوزاریوم گرامینهآروم
(ندگان)پدیدآور
مهربان, احمدابخو, جوادنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: قارچ فوزاریوم گرامینهآروم عامل بیماری اسکب در گندم و سایر غلات دانه ریز است. زیرالنون (Zearalenone) و داکسینیوالنول (Deoxynivalenol) مهمترین مایکوتوکسین های این قارچ هستند. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر اسانسهای هل، سقز و میخک بر مهار رشد فوزاریوم گرامینهآروم و بیان برخی از ژنهای موثر در زیستساخت داکسییوالنول انجام شد. مواد و روشها: پس از کشت فوزاریوم گرامینهآروم در محیط Potato Dextrose Broth، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) رشد قارچ تحت اثر اسانسها با استفاده از روش میکروتیتر پلیت اندازهگیری شد. همچنین بیان ژنهای TRI5، TRI6 و TRI14 با تکنیک Real-time PCR ارزیابی شد. یافتهها: اسانس هل کمترین مقدار MIC (100 میکرولیتر بر میلیلیتر) و اسانسهای سقز و میخک بیشترین مقدار MIC 200 میکرولیتر بر میلیلیتر) را داشتند. اسانس هل با کمترین مقدار غلظت قارچکشی (MFC) (200 میکرولیتر بر میلیلیتر) بالاترین خاصیت قارچکشی روی فوزاریوم گرامینهآروم را داشت و اسانسهای سقز و میخک بیشترین مقدار MFC (400 میکرولیتر بر میلیلیتر) را داشتند. میزان بیان ژنهای TRI5، TRI6 و TRI14 به طور معنیداری توسط اسانس هل کاهش یافت. نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس هل دارای خاصیت قارچکشی و مهارکنندگی بر رشد قارچ فوزاریوم گرامینهآروم است و موجب کاهش میزان بیان ژنهای TRI5، TRI6 و TRI14 موثر در تولید داکسینیوالنول می گردند.
کلید واژگان
گیاهان داروییفعالیت ضدقارچی
داکسینیوالنول
فوزاریوم گرامینهآروم
میکروب شناسی پزشکی
شماره نشریه
138تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرمIslamic Azad University, Jahrom Branch
سازمان پدید آورنده
استادیار، گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان، زاهدان، ایرانمربی، پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران




