تنوع باکتری Bacillus thuringiensis در اکوسیستمهای مختلف استان مازندران
(ندگان)پدیدآور
گرایلی مرادی, فاطمهمحمدی شریف, محمودهادی زاده, علیرضابابا یی زاد, ولی الهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
باکتری Bacillus thuringiensis مهمترین عامل کنترل میکروبی حشرات آفت محصولات کشاورزی و درختان جنگلی است. کنترل مؤثر بسیاری از این آفات مبتنی بر یافتن و کاربردی کردن سویههای بومی هر کشور یا منطقه است. در این پژوهش 160 نمونه از خاکهای جمعآوریشده از مناطق مختلف اکولوژیکی استان مازندران شامل خاکهای مناطق جنگلی، باغی، شهری، زراعی و بدون پوشش با استفاده از شیوۀ انتخابی استات سدیم غربال شد و 635 جدایه به دست آمد. کشت نمونههای خاک بر روی محیطهای LBA، T3 و CCY انجام شد و گزینش اولیۀ کلنیها براساس شکل ظاهری کلنی Bt روی محیط کشت و گزینش نهایی براساس شناسایی میکروسکوپی صورت گرفت. در بررسی میکروسکوپی از 635 سویۀ جداسازی شده، 375 باکتری، تولیدکنندۀ اسپور (05/59درصد)، 100 باکتری، دارای کلاهک و تولیدکنندۀ اسپور (74/15درصد) و 160 باکتری، دارای کلاهک و تولیدکنندۀ اسپور و کریستال (19/25درصد) بودند. بیشترین درصد سویههای تولیدکنندۀ کریستال در شهرستانهای ساری و جویبار بهترتیب با 9/40درصد و 54/40درصد و در اکوسیستم جنگل با 63/32درصد مشاهده شد. نتایج نشان داد که خاکهای نواحی جنگلی منبعی مناسب برای یافتن سویههای مؤثر باکتری Bt است.
کلید واژگان
باکتری Bacillus thuringiensisپروتئین کریستالی
جداسازی اختصاصی Bt
کنترل میکروبی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-10-231393-08-01
ناشر
دانشکده منابع طبیعیUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد رشتۀ حشرهشناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریاستادیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
شاپا
2008-77642423-7817




