تأثیر تلفیق پرتو گاما با اسانس گیاه برازمبل بر میزان مرگ و میر شپشه آرد
(ندگان)پدیدآور
احمدی, مهردادمحرمی پور, سعیداردکانی, محمدرضامزدارانی, حسیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در تلاش برای دستیابی به روشی کاربردی و استفاده از ترکیبات طبیعی برای کنترل آفات انباری، اثر تلفیق پرتو گاما با اسانس گیاه برازمبل بر روی حشرات کامل شپشه آرد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در شرایط دمای 1±27 درجهی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و در تاریکی در طی 2 مرحله طراحی گردید: 1) پرتودهی حشراتی که از قبل اسانس داده شده بودند 2) اسانسدهی حشراتی که از قبل در معرض پرتو قرار گرفته بودند. در آزمایشهای مربوط به تلفیق پرتو گاما با اسانس، میزان مرگ و میر 14 روز پس از شروع اولین تیمار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دادند هرگاه پرتو گاما به صورت تلفیقی با اسانس گیاه برازمبل روی حشرات کامل شپشه آرد (1-7 روزه) مورد استفاده قرار گیرد، اثر سینرژیستی معنیدار ایجاد مینماید. دز 100 گری از پرتو گاما به تنهایی موجب بروز 12.5% مرگ و میر در بین جمعیت شپشه آرد گردید اما وقتی این حشرات پرتو دیده 7 روز پس از پرتودهی در معرض 7.66 µl/l بر لیتر هوا از اسانس برازمبل (که به تنهایی موجب بروز 6.25% مرگ و میر میگردد) قرار گرفت، میزان مرگ و میر آنها به 32.5% رسید. این نتایج، کاربرد موفقیتآمیز پرتو گاما در حضور اسانس گیاهی برای مدیریت کنترل شپشه آرد را نشان دادند.
کلید واژگان
پرتو گاماگیاه برازمبل
شپشه آرد
اسانس گیاهی
اثر سیزژیستی
شماره نشریه
49تاریخ نشر
2009-11-221388-09-01
ناشر
پژوهشگاه علوم و فنون هستهایNuclear Science and Technology Research Institute
سازمان پدید آورنده
گروه حشرهشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، صندوق پستی: 336-14115، تهران- ایرانگروه حشرهشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، صندوق پستی: 336-14115، تهران- ایران
مرکز تحقیقات کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، صندوق پستی: 313-31485، کرج- ایران
دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، صندوق پستی: 111-14115، تهران- ایران
شاپا
1735-18712676-5861




