| dc.contributor.author | سقلی, طاهر | fa_IR |
| dc.contributor.author | امیری, محمداسماعیل | fa_IR |
| dc.contributor.author | ایمانی, علی | fa_IR |
| dc.contributor.author | رضایی, حامد | fa_IR |
| dc.contributor.author | مومن پور, علی | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T02:49:47Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T02:49:47Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T02:49:47Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T02:49:47Z | |
| dc.date.issued | 2020-02-20 | en_US |
| dc.date.issued | 1398-12-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2018-07-02 | en_US |
| dc.date.submitted | 1397-04-11 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | سقلی, طاهر, امیری, محمداسماعیل, ایمانی, علی, رضایی, حامد, مومن پور, علی. (1398). تاثیر نوع پایه بر نشانگرهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی تحمل به تنش شوری در بادام رقم شاهرود-12. مجله پژوهشهای تولید گیاهی, 26(4), 79-95. doi: 10.22069/jopp.2019.15331.2377 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2322-2050 | |
| dc.identifier.issn | 2322-2778 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22069/jopp.2019.15331.2377 | |
| dc.identifier.uri | http://jopp.gau.ac.ir/article_4888.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/227963 | |
| dc.description.abstract | سابقه و هدف: استفاده از آبهای نامناسب برای آبیاری زمینهای کشاورزی و ایجاد خاکهای شور، تهدیدی جدی برای کشاورزی محسوب میشود. تنش شوری میتواند ویژگیهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان را تحت تأثیر قرار دهد. تحقیقات متعددی نشان داده است که آستانه تحمل اکثر درختان میوه هستهدار ازجمله بادام نسبت به تنش شوری پایین است، بهطوریکه در شوری 8/2، 1/4 و 7 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 25، 50 و 100 درصد از عملکرد آن کاهش مییابد. در بادام نیز همانند سایر درختان میوه، انتخاب پایه و پیوندکهای متحمل، راهبرد بسیار مناسبی بهمنظور کاهش عوارض ناشی از شوری بهویژه در نواحی خشک میباشد. هدف این تحقیق بررسی ویژگیهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی چندین ترکیب پایه و پیوندک بادام در مقایسه با خود پایه های بدون پیوند جهت یافتن متحملترین ترکیب پایه و پیوندک در مقایسه با پایه های بدون پیوند به تنش شوری بود. <br /> مواد و روشها: در این تحقیق، اثر تنش شوری بر صفات مورفولوژیکی میزان نکروزه شدن برگ، درصد ریزش برگ، درصد برگهای سبز و مجموع تعداد برگ همچنین، در پایان آزمایش ویژگیهای بیوشیمیایی شامل محتوای پرولین، فنول کل، پروتئین، مالون دی آلدئید و سایر آلدئیدها و کربوهیدراتهای محلول و نامحلول در بادام رقم شاهرود 12 پیوندشده روی برخی پایههای پرونوس (پایه بذری بادام تلخ و پایه های رویشی تترا،GF677 وGN15 ) و در مقایسه با خود پایه ها در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور شامل فاکتور اول، هشت ترکیب پیوندی و پایه و فاکتور دوم، پنج سطح شوری آب آبیاری (3/0، 2، 4، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر) در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. <br /> یافتهها: نتایج آزمایش نشان داد در همه تیمارها با افزایش سطح شوری از 3/0 تا هشت دسی زیمنس بر متر، میزان نکروزه برگ و درصد ریزش برگ افزایش یافته به عنوان مثال در شاهرود 12 روی پایه تترا میزان نکروزه برگ به ترتیب از 0 به 66/7 و همچنین در این ترکیب درصد ریزش برگ از صفر درصد به 3/10 درصد رسید. در سطح شوری هشت دسی زیمنس بر متر کمترین در رقم شاهرود 12 پیوند شده روی پایه GF677 به میزان 66/2 درصد و بیشترین درصد نکروزبه ترتیب در رقم شاهرود 12 پیوند شده روی پایه تترا به میزان 66/7 درصد و ، مشاهده شد. همچنین، نتایج بیشترین میزان پرولین (91/67 میکرو مول بر گرم وزن تازه) در ژنوتیپ شاهرود 12 پیوند شده روی پایه GF677 و شوری هشت دسی زیمنس بر متر به دست آمد که اختلاف معنیداری با سایر ترکیبات پیوندی (پیوند بادام شاهرود 12 بر روی سایر پایهها) و پایههای مورد بررسی داشت. با افزایش شوری از 3/0 تا هشت دسی زیمنس بر متر، بیشترین (112 درصد) و کمترین (6/41 درصد) مقدار افزایش در میزان آلدئیدها به ترتیب در پایه بادام بذری و شاهرود 12 پیوند شده روی پایه GF677 مشاهده شد. با افزایش شوری تا چهار دسی زیمنس بر متر، مقدار فنول در همه ترکیبات پیوندی و پایههای بدون پیوند افزایشیافته و به مقدار حداکثر خود رسید اما افزایش بیشتر شوری تا هشت دسی زیمنس بر متر سبب کاهش قابلملاحظه این ترکیبات شد. <br /> نتیجهگیری: بر اساس نتایج به دست آمده میتوان نتیجهگیری نمود که در بین ترکیبات پیوندی و پایههای مورد بررسی، رقم شاهرود 12 پیوند شده روی پایه GF677 متحملترین ترکیب پیوندی به تنش شوری و همان رقم پیوند شده روی پایه بادام بذری حساسترین ترکیب پیوندی بود. | fa_IR |
| dc.format.extent | 931 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | fa_IR |
| dc.publisher | Gorgan University Of Agricultural Sciences and | en_US |
| dc.relation.ispartof | مجله پژوهشهای تولید گیاهی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Journal of Plant Production Research | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22069/jopp.2019.15331.2377 | |
| dc.subject | فنول | fa_IR |
| dc.subject | کربوهیدرات | fa_IR |
| dc.subject | ژنوتیپ | fa_IR |
| dc.subject | پروتئین | fa_IR |
| dc.subject | مالون آلدئید | fa_IR |
| dc.title | تاثیر نوع پایه بر نشانگرهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی تحمل به تنش شوری در بادام رقم شاهرود-12 | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشجوی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استاد گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | بخش تحقیقات باغبانی موسسه اصلاح بذر ونهال کرج | fa_IR |
| dc.contributor.department | ستادیار تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات ،آموزش وترویج کشاورزی، کرج، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیارمرکزملی تحقیقات شوری،سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی،یزد،ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 26 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 79 | |
| dc.citation.epage | 95 | |