تأثیر منبع نیتروژن بر ویژگی های رشدی، میزان کلروفیل و غلظت برخی عناصر غذایی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) در سیستم کشت بدون خاک
(ندگان)پدیدآور
انصاری, افسانهحسنی, عباسدولتی, بهنامسفیدکن, فاطمهنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: ریحان (Ocimum basilicum L.) گیاهی یکساله، معطر، علفی و متعلق به تیره نعناع است که به عنوان سبزی تازه و نیز بهطور سنتی برای درمان بسیاری از بیماریها مصرف میشود. تغذیه گیاه یکی از عوامل مهمی است که بر ویژگیهای کمی و کیفی گیاهان اثر میگذارد. نیتروژن یکی از مهمترین عناصر غذایی برای رشد و نمو گیاه است. گیاهان میتوانند نیتروژن را بهصورت نیترات یا آمونیوم جذب کنند و نسبت نیترات به آمونیوم مورد نیاز برای جذب و رشد بهینه برای هر گونه گیاهی متفاوت است. این آزمایش به منظور بررسی تأثیر نسبتهای مختلف نیترات به آمونیوم بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و غلظت عناصر غذایی در گیاه ریحان در شرایط کشت هیدروپونیک انجام گرفت. مواد و روشها: به منظور مطالعه اثر نسبتهای مختلف نیترات به آمونیوم (100:0، 75:25، 50:50، 25:75 و 0:100) بر گیاه ریحان در سیستم کشت هیدروپونیک، یک آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. برای ارزیابی ویژگیهای رشدی (ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد و سطح برگها، تعداد و طول شاخههای جانبی، وزن تر و خشک برگها، ساقهها و ریشهها)، میزان کلروفیل و غلظت عناصر (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، مس، منگنز و روی در برگها و ریشهها)، نمونهبرداری از گیاهان در مرحله گلدهی انجام شد. یافتهها: نتایج این تحقیق نشان داد که شاخصهای رشدی گیاه (نظیر تعداد برگها، تعداد و طول شاخههای جانبی، وزن تر و خشک برگها، ساقهها و ریشهها) و شاخص کلروفیل (SPAD) بهطور معنیداری تحت تأثیر نسبتهای مختلف نیترات به آمونیوم قرار گرفت. نسبتهای مختلف نیترات به آمونیوم اثر معنیداری بر ارتفاع گیاه، قطر ساقه و سطح برگ نداشتند. با افزایش غلظت آمونیوم در محلول غذایی شاخصهای رشدی و میزان کلروفیل کاهش یافت و برای اکثر شاخصهای رشدی و میزان کلروفیل، نسبت 75:25 نیترات به آمونیوم مناسبترین تیمار بود. همچنین غلظت نیتروژن، فسفر و مس در برگها و پتاسیم، آهن، منگنز و روی در برگها و ریشهها به-طور معنیداری تحت تأثیر نسبتهای نیترات به آمونیوم قرار گرفت. با کاهش نسبت نیترات به آمونیوم مقادیر نیتروژن، فسفر، آهن و روی در برگها افزایش یافت در حالیکه مقادیر پتاسیم، مس و منگنز برگها و پتاسیم، آهن و منگنز ریشهها کاهش یافت. نتیجهگیری: یافتههای این تحقیق نشان داد که گیاه ریحان برای رشد مناسب به غلظتهای پایینتری از آمونیوم در محلول غذایی نیاز دارد. بنابراین محلول غذایی شامل نسبت 75:25 نیترات به آمونیوم برای تولید گیاه ریحان تحت شرایط کشت هیدروپونیک توصیه می-گردد. واژههای کلیدی: آمونیوم، ریحان، عناصر کممصرف، نیترات، هیدروپونیک
کلید واژگان
آمونیومریحان
عناصر کممصرف
نیترات
هیدروپونیک
گیاهان دارویی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانGorgan University Of Agricultural Sciences and
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایرانعضو هیات علمی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
شاپا
2322-20502322-2778




