تعیین مقادیر بتاکاروتن و ویتامین Aسرم و کبد گوسفندان کشتارشده در کشتارگاه اهواز در فصول مختلف سال
(ندگان)پدیدآور
هدایت, نگارقدردان مشهدی, علیرضاشهریاری, علیزارعی, مهدینوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهدلیل نقش ویژه ویتامین A در بافتها و اعضاء مختلف بدن، در شرایط کمبود آن نشانههای بالینی متنوعی مشاهده میگردد. بهعلاوه، در مواردی که کمبود مرزی این ویتامین بدون حضور نشانههای بالینی مشهود مطرح است، کاهش بهرهوری همچون ناباروری پدید میآید. در مطالعه حاضر تغییرات فصلی بتاکاروتن و ویتامین A سرم و کبد گوسفندان کشتارشده در کشتارگاه اهواز مورد بررسی قرار گرفته است. در فاصله آبان ماه سال 1392 لغایت تیر ماه سال 1393 در مجموع 360 رأس گوسفند نمونهگیری شدند. برای اندازهگیری فاکتورهای فوق از روش اسپکتروفتومتری استفاده گردید. نتایج با استفاده از آزمون تی (t-test) مورد تحلیل آماری قرار گرفت. میانگین و خطای استاندارد غلظت بتاکاروتن و ویتامین A سرم و کبد بهترتیب 5/1±9/209 و 9/0±98 میکروگرم در دسیلیتر و 4/0±8/19 و 8/0±3/32 میکروگرم در گرم تعیین گردید. اگرچه غلظت مواد اندازهگیری شده در بین دو گروه سنی مختلف (گوسفندانی که فقط دندان شیری داشتند و گوسفندان دارای حداقل یک عدد دندان بالغ) اختلاف آماری معنیدار نداشت، اما میزان سرمی و کبدی ویتامین A در بین دو جنس واجد تفاوت آماری معنیداری بود (05/0pp
کلید واژگان
ویتامین Aبتاکاروتن
گوسفند
اهواز
شماره نشریه
339تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
رزیدنت بیماریهای داخلی دامهای بزرگ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
دانشیار گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
شاپا
2322-47462476-6984




