بررسی اثرات ضدباکتریایی عصارههای گیاه صبر زرد (Aloe vera) علیه ویبریو کلرا (Vibrio cholerae) و لیستریا مونوسایتوژنز (Listeria monocytogenes)
(ندگان)پدیدآور
ریگی, مهینسعیدی, سعیدهمقصودی, علیبزی, صفورانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی (اصیل)
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره آبی، اتانولی، متانولی، استونی، کلروفورمی و اتیل استات حاصل از برگ گیاه صبر زرد (Aloe vera) بر روی دو باکتری بیماریزای ماهی، ویبریو کلرا (Vibrio cholerae) و لیستریا مونوسایتوژنز (Listeria monocytogenes) بود. عصاره گیاه صبر زرد با استفاده از دستگاه روتاری بدست آمد و باکتریهای ویبریو کلرا و لیستریا مونوسایتوژنز از کلیکسیون قارچ و باکتری ایران تهیه شدند. حداقل غلظت کشندگی (MBC) و حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) عصارهها با روش رقتسازی در چاهک تعیین گردید. همچنین قطر هاله مهاری با استفاده از روش دیسکگذاری تعیین شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره آبی گیاه صبر زرد، علیرغم خواص مهاری و کشندگی علیه لیستریا مونوسایتوژنز، هیچگونه تاثیری بر ویبریو کلرا نداشت. بیشترین خواص مهارکنندگی و کشندگی علیه هر دو باکتری مورد مطالعه، مربوط به عصاره کلروفورمی صبر زرد بود، هرچند تاثیر ضد باکتریایی آن بر لیستریا مونوسایتوژنز، بیشتر بود. عصاره کلروفومی حتی در رقیقترین حالت نیز دارای خاصیت مهارکنندگی بود. به همین ترتیب، بیشترین قطر هاله مهاری عصاره صبر زرد مربوط به حلال کلروفورم و علیه لیستریا مونوسایتوژنز بود. با توجه به اینکه صبر زرد به راحتی به صورت خوراکی مصرف میشود و با توجه به قابل دسترس بودن و قیمت مناسب آن، امکان استفاده از آن به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای مرسوم و مواد شیمیایی ضد عفونیکننده استخرهای پرورشی وجود دارد.
کلید واژگان
ماهی پرورشیاثر باکتریکشی
صبر زرد
ویبریو کلرا
لیستریا مونوسایتوژنز
میکروبیولوژی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-08-231398-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسارسازمان پدید آورنده
پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، دانشگاه زابلگروه میکروبیولوژی، پژوهشکده زیست فناوری کشاورزی، دانشگاه زابل
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی؛ گروه بیوانفورماتیک؛ و پژوهشکده زیستفناوری کشاورزی، دانشگاه زابل
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور زابل
شاپا
2251-88512252-0244




