مدلسازی روند تغییرات شاخصهای فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی ماست غنیشده با آهن و روی توسط شبکههای عصبی مصنوعی
(ندگان)پدیدآور
حسیننژاد, محمودجعفری, سیدمهدیگنجه, محمدنوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش جهت تعیین مدلی برای پیشبینی روند تغییرات خصوصیات مختلف ماست غنیشده با آهن و روی، محصول مایهخورده با غلظتهای برابر 20، 40 و 60 میلیگرم این املاح به ازای یک کیلوگرم شیر غنیسازی شدند و نمونهها در دورههای زمانی 1، 7 و 14 روز مورد آزمون قرار گرفتند. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی (اسیدیته، pH، آبدهی، ظرفیت نگهداری آب و ویسکوزیته)، ویژگیهای بافتی (سختی، فنریت، نیروی چسبندگی و پیوستگی) و حسی (طعم، بو، رنگ، بافت و پذیرش کلی) نمونهها مورد بررسی قرار گرفت و جهت پیشبینی روند تغییرات از ابزار شبکههای عصبی مصنوعی در نرمافزار MATLAB R2013a استفاده شد. با بررسی شبکههای مختلف بهترتیب برای ماست غنیشده با آهن و روی شبکههای پسانتشار پیشخور با توپولوژیهای 2-2-3-14 و 2-4-14 با ضرایب همبستگی 0/997 و 0/991 و میانگین مربعات خطای 0/4090 و 0/1040 با بهکارگیری تابع فعالسازی تانژانت سیگموئید هیپربولیکی، الگوی یادگیری لونبرگ-مارکوات و چرخۀ یادگیری 1000 بهعنوان بهترین مدلهای عصبی مشخص گردیدند. نتایج حاصل از مدلهای بهینۀ انتخابشده نیز ارزیابی گردید و این مدلها با ضرایب همبستگی بالا (بیش از 0/98) و انحراف معیار میانگین بسیار پایین قادر به پیشبینی روند تغییرات بودند.
کلید واژگان
آنالیز بافتشبکۀ عصبی مصنوعی
غنیسازی
مدلسازی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذاییResearch Institute of Food Science and Technology
سازمان پدید آورنده
دانشآموختۀ کارشناسی ارشد، صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاندانشیار، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشجوی دکتری، صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
شاپا
2252-09372538-2357




