بررسی تولید کومین آلدئید بهعنوان طعمدهندۀ مواد غذایی با استفاده از سیستم کشت توأم سلولی زیرۀ سیاه کوهی Bunium persicum [Bioss] و زیرۀ سیاه اروپایی .Carum carvi L
(ندگان)پدیدآور
غیور کاظمی, مریمزیارت نیا, سیدمهدیرجبیان, مجیدنوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش بهمنظور افزایش تولید کومین آلدئید به روش کشت سلولی تعلیقی از سیستم کشت توأم سلولی دو گیاه زیرۀ سیاه کوهی [Boiss] Bunium persicum و زیرۀ سیاه اروپایی L. Carum carvi استفاده شد. برایناساس بذور دو گیاه در یک محیط کشت ساده و در شرایط دمایی 4 و 25 درجه سانتیگراد جوانهزنی انجام دادند. جهت القای کالوس از بذر جوانه زدۀ دو گیاه در محیط کشت جامد MS استفاده شد. سپس برای رسیدن به حداکثر بیوماس سلولی در محیط کشت جامد MS، غلظتهای مختلف ساکارز 6-1 درصد موردِبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت 3 درصد ساکارز پس از 2 هفته به حداکثر وزن تر سلول به میزان 0/21 گرم میرسد. پس از استقرار کشت تعلیقی سلولی هر کدام از گیاهان بهطور جداگانه، سلولهای حاصل از کشت تعلیقی دو گیاه زیرۀ سیاه کوهی و زیرۀ سیاه اروپایی به نسبت درصدهای مختلف (75:25، 50:50، 75:25، 100:0) با یکدیگر مخلوط شده و روی شیکر در شرایط محیطی همانند مرحلۀ کشت کالوس قرار گرفتند. اندازهگیری کومین آلدئید به روش کروماتوگرافی گازی از عصارۀ حاصله از نمونههای کشت توأم سلولی طی 7 هفته مشخص نمود که بیشترین میزان تولید کومین آلدئید در تمام نسبت درصدها مربوط به ترکیب 25 درصد زیرۀ سیاه کوهی و 75 درصد زیرۀ سیاه اروپایی به میزان 23/1 میلیگرم در 100 گرم در هفته پنجم میباشد که در مقایسه با زیرۀ سیاه کوهی که 7/61 میلیگرم در 100 گرم بود در همین مدت سه برابر افزایش تولید را نشان میدهد. همچنین کمترین میزان کومین آلدئید در این ترکیب مربوط به هفته اول بود.
کلید واژگان
زیرۀ سیاه کوهیزیرۀ سیاه اروپایی
کشت توأم سلولی
کشت سوسپانسیون سلولی
کومین آلدئید
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذاییResearch Institute of Food Science and Technology
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد بیوشیمی، گروه زیست فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهداستادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
استادیار گروه بیوشیمی، دانشگاه پیام نور، مشهد
شاپا
2252-09372538-2357




