بهینهیابی فرمولاسیون ماست پروبیوتیک حاوی پورۀ بادمجان براساس روش تحلیل سلسله مراتبی
(ندگان)پدیدآور
جوینده, حسیننوشاد, محمدکاکایی, کوثرقدسی شیخ جان, میترانوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از انجام پژوهش، بررسی تأثیر افزودن پورۀ بادمجان (45-0 درصد) بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، رنگ و میزان آباندازی)، خواص حسی (عطروطعم، رنگ و بافت) و قابلیت زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک در ماست بادمجان پروبیوتیک پس از 1، 4، 7، 10 و 14 روز نگهداری در یخچال بود. همچنین از روش تحلیل سلسله مراتبی (APH) باتوجهبه ویژگیهای موردبررسی بهمنظور انتخاب بهترین فرمولاسیون استفاده شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت پورۀ بادمجان میزان اسیدیته، آباندازی و شاخص روشنایی (*L) نمونهها کاهش یافت، درحالیکه میزان pH افزایش یافت. همچنین افزودن پورۀ بادمجان سبب کاهش قابلتوجه باکتریهای پروبیوتیک در ابتدای زمان انبارمانی در نمونهها شد. درهرحال، با افزایش مدت زمان انبارمانی، این روند معکوس گردید بهطوریکه نمونههای حاوی درصد بالاتر پورۀ بادمجان با اختلاف معنیداری از میانگین شمارش باکتری پروبیوتیک بالاتری برخوردار بودند که دلیل آن احتمالاً اثر پریبیوتیکی پورة بادمجان و pH پایینتر نمونههای ماست بود. ارزیابی دادهها توسط روش APH نشان داد محصول حاوی 30 درصد بادمجان با وزن 0/171 بالاتر از سایر محصولات قرار گرفت. همچنین، میزان نرخ ناسازگاری 0/80 بود و باتوجهبه اینکه این مقدار کمتر از 0/1 میباشد، نتایج از اعتبار بالا و قابلیت اتکای مناسبی برخوردار بود. براساس نتایج این تحقیق، ماست پروبیوتیک حاوی پورة بادمجان بهدلیل دارابودن خواص حسی و وپروبیوتیکی مطلوب میتواند بهعنوان یک محصول فراسودمند معرفی گردد. بهعلاوه، بهدلیل قابلیت کاربرد بادمجان بهعنوان مادۀ پریبیوتیکی، میتوان از آن در تولید سایر محصولات پروبیوتیک استفاده نمود.
کلید واژگان
پورۀ بادمجانروش تحلیل سلسله مراتبی
<i>لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس</i>
<i>لاکتوباسیلوس رامنوسوس</i>
ماست پروبیوتیک
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-04-201399-02-01
ناشر
مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذاییResearch Institute of Food Science and Technology
سازمان پدید آورنده
دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایراناستادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
دانشآموختۀ کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
دکتری دامپزشکی (حرفهای)، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
شاپا
2252-09372538-2357




