بررسی تأثیر نرخ خشک شدن و طول دورهی استراحتدهی در خشک کردن شلتوک به روش لایه نازک
(ندگان)پدیدآور
اشتواد, رحمت الهکلانتری, داودهاشمی, سیدجعفرپیردشتی, همت الهنوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به اهمیت فرایند خشک کردن شلتوک در فرآوری برنج و به منظور به دست آوردن زمان بهینه برای رسیدن به تعادل رطوبتی در مرحلهی استراحتدهی، در کار تحقیقاتی حاضر تاثیر دماهای مختلف خشک کردن (40، 50، 60 و 70 درجه سلسیوس) و مدت زمان خشک شدن دانههای شلتوک چهار رقم برنج نعمت، ندا، پژوهش و پردیس در گسترهی زمانی 0/5 تا 8 ساعت به روش طرح آزمایش فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصلادفی و در 3 تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. طبق نتایج بدستآمده، شیب تغییرات ضریب نفوذ موثر (K1)، در مراحل اولیه استراحتدهی (پس از اتمام گرمادهی تا یک ساعت استراحت) بسیار بیشتر از مراحل بعدی استراحتدهی (از یک ساعت تا 2 ساعت استراحتدهی) میباشد. همچنین مقدار عددی ضریب نفوذ موثر برای ارقام ندا و نعمت که از نظر ژنوتیپ جزو یک خانواده محسوب میشوند، بزرگتر از ارقام پژوهش و پردیس به دست آمد. طبق نتایج بدستآمده در این تحقیق، زمان 1 ساعت استراحتدهی پس از خروج از خشککن برای خشک کردن لایه نازک در دمای کمتر از 50 درجه سلسیوس و زمان 2 ساعت استراحتدهی برای دماهای بالاتر از 50 درجه سلسیوس توصیه میشود. سرعت جذب و دفع رطوبت سطحی در دوره استراحتدهی، تأثیر مستقیمی بر شکستگی دانه برنج دارد.
کلید واژگان
استراحتدهیجذب رطوبت
خشک کردن
شلتوک
نرخ ضریب نفوذ موثر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-05-211395-03-01
ناشر
مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذاییResearch Institute of Food Science and Technology
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریاستادیار گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
استادیار گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
دانشیار پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
شاپا
2252-09372538-2357




