مطالعه و بهینهسازی شرایط استخراج بربرین از ریشه زرشک بیدانه توسط دیاکسید کربن فوق بحرانی
(ندگان)پدیدآور
رحیمی, نرگسمسکوکی, عبدالمجیدمرتضوی, سیدعلیالهامی راد, امیرحسینرجب زاده, قدیرنوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
باتوجه به روند روبه رشد جایگزینی داروهای گیاهی به جای داروهای سنتزی و شیمیایی، استخراج مواد موثره گیاهان دارویی با استفاده از روشهای سالم و بیضرر برای سلامت انسان و محیط زیست ضروری به نظر میرسد. هدف از این پژوهش، بهینهسازی شرایط استخراج بربرین از ریشه زرشک بیدانه توسط دی اکسید کربن فوق بحرانی بود. میزان وابستگی بازده بربرین استخراج شده به دو متغیر مورد مطالعه، فشار و زمان، توسط تکنیک سطح پاسخ تعیین و میزان تأثیر این متغیرها و کفایت مدل پیشنهادی بررسی گردید. ضریب همبستگی ارائه شده مبین این است که محدوده وسیعی از تغییرات، با استفاده از مدل تجربی به دست آمده قابل توضیح میباشد. فشار بیشترین تأثیر را بر غلظت بربرین استخراج شده داشت و تأثیر متقابل زمان- فشار بر میزان بربرین استخراج شده از نظر آماری معنیدار بود. همچنین محدوده فشار300 تا 400 بار و زمان 40 تا 75 دقیقه منجر به بیشترین بازده استخراج (بیشتر از µg/gr 400) با تکنیک دی اکسید کربن فوق بحرانی گردید. در ادامه، راندمان استخراج بربرین توسط دی اکسید کربن فوق بحرانی با روش سنتی استخراج سوکسله مقایسه و نقاط قوت و ضعف این روش نوین بررسی شد.
کلید واژگان
استخراجبربرین
دیاکسید کربن فوق بحرانی
تکنیک سطح پاسخ
زرشک بیدانه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-05-221393-03-01
ناشر
مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذاییResearch Institute of Food Science and Technology
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزواردانشیار گروه فرآوری موادغذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
دانشیار گروه نانو فناوری موادغذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
شاپا
2252-09372538-2357




