• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Chemical Methodologies
    • Volume 2, Issue 1
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Chemical Methodologies
    • Volume 2, Issue 1
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Determination of Cu, Co, and Pb in selected frozen fish tissues collected from Benghazi markets in Libya

    (ندگان)پدیدآور
    Bader, NabilHasan, HamadEL-Denali, Ahmed
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    849.0کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    Original Article
    زبان مدرک
    English
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    The concentrations of some heavy metals (Cu, Co, and Pb) were investigated in muscle, liver and gills of three fish species (Mullus surmuletus, Seriola dumerili, and Sparus aurata) collected from frozen fish markets in Benghazi city, Libya, during winter 2016, using flame atomic absorption spectrometry (FAAS). The mean concentrations (μg/g) of the heavy metals in fish tissues ranged as follows: Cu (44.80 – 79.33), Co (198.66 – 238.26), Pb (56 – 192). The highest mean concentration, 238.26μg/g was recorded for Co in the muscle of Mullus surmuletus, on the other, the lowest mean concentration, 44.80 μg/g, was recorded for Cu in gills of Mullus surmuletus. The concentrations for Cu and Pb in all fish samples were over the Effect Range-Low (ERL) but were under the Effect Range-Median (ERM) in metal pollution index (MPI). The concentrations of (Cu, Co and Pb) were higher than the maximum permissible limits specified by some food regulatory bodies like WHO. The results indicate that heavy consumption of frozen fishes in Benghazi city markets may pose a health risk to the consumers.
    کلید واژگان
    FAAS
    fish species
    heavy metals
    Metal pollution index
    Analytical chemistry

    شماره نشریه
    1
    تاریخ نشر
    2018-01-01
    1396-10-11
    ناشر
    Sami Publishing Company
    سازمان پدید آورنده
    Chemistry Department, Faculty of Science, University of Benghazi
    Chemistry Department, Faculty of Science, Omar Al-Mukhtar University
    Chemistry Department, Faculty of Science, University of Benghazi

    شاپا
    2645-7776
    2588-4344
    URI
    https://dx.doi.org/10.22631/chemm.2018.109146.1027
    http://www.chemmethod.com/article_55216.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/20617

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب