تعامل اسلام با نمودهای اخلاقی در جاهلیت
(ندگان)پدیدآور
زرسازان, عاطفهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با این که همیشه از فرهنگ عرب قبل از اسلام به عنوان فرهنگ جاهلی یاد می شود، اما طبیعی است که تمامی سنت ها و نظام های اخلاقی و اجتماعی عرب را سنت های بد و نکوهیده، یا اخلاق مکروه و مذموم تشکیل نمیداده است؛ که اگر چنین بود آنان هرگز نمیتوانستند به حیات خود ادامه دهند، ولی بدون تردید، در غالب شئون زندگی آنها، فرهنگ غلط و آداب و عادت های ناپسند جلوه بیشتری داشته است.
ما در قرآن مجید با بسیاری از آرمانهای اخلاقی برخورد میکنیم که به شکلی در میان عرب وجود داشت، فضیلتهایی چون سخاوت، شجاعت، صبر، وفا و ... با این ویژگی که اسلام این فضایل را به آن صورتی که در میان عرب بدوی یافت میشد، احیا نکرد و باز نیاورد؛ بلکه در اخذ و قبول این فضایل و جذب آنها در نظام تعالیم اخلاقی خود، آنها را تهذیب و نوسازی کرده، نیرو و انرژی را در مسیر جدیدی که آماده ساخته بوده به جریان انداخت.
توجه ما در این مقاله، بیشتر به شرح خصلت ها و فضایل برجسته عرب جاهلی معطوف خواهد بود که در اسلام پذیرفته و بهسازی شده است.
کلید واژگان
اسلامجاهلیت
سخاوت
شجاعت
صبر
وفا
شماره نشریه
53تاریخ نشر
2008-05-211387-03-01




