استفاده از عصاره اتانولی بره موم به عنوان یک ضدعفونی کننده طبیعی برای کنترل عوامل میکروبی جداسازی شده از چغندرقندهای انبارشده، در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
نوری, سعیدهنقوی, نفیسه ساداتمحمدی سیچانی, مریمگل گل جم, مهدیهضیاء, محمد علی
نوع مدرک
Textکامل علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
از هنگام برداشت چغندرقند از مزارع تا انتقال به کارخانه قند و تبدیل آن به قند مدت طولانی صرف میگردد. چغندرقند در حین برداشت و انتقال، آسیب دیده و زخمی میشود و محل مناسبی از لحاظ دما، رطوبت، pH و غلظت قند برای رشد انواع میکروارگانیسمهای ساکارولیتیک ایجاد میکند. در این تحقیق از ریشههای انبار شده در سه ماه بهار 1390 و همچنین شربت فرآوری شده با حرارت در یکی از کارخانههای تولید قند و شکر اصفهان جهت جداسازی و شناسایی انواع میکروارگانیسمها نمونهبرداری تصادفی صورت گرفت. تکههای آلوده پس از شستشو و ضدعفونی کردن سطح ریشهها از مناطق مختلف بافت آنها جداسازی و پساز تهیه رقت، عملیات خالصسازی و شناسایی میکروارگانیسمها با روشهای استاندارد میکروبیولوژیک انجام شد. در ادامه مطالعه، تأثیر عصاره اتانولی بره موم زنبورعسل بهعنوان یک ماده ضدمیکروبی بیولوژیک در شرایط آزمایشگاهی بر روی باکتریها و قارچهای جداسازی شده مورد ارزیابی قرار گرفت و تأثیر آن با دو ماده ضدعفونی کننده هیپوکلریت سدیم و هیپوکلریت کلسیم مقایسه گردید. در نتیجه آزمایشات، انواع باسیلها و کوکسیهای گرم مثبت شامل جنسهای باسیلوس، لوکونوستوک، استافیلوکوکوس و استرپتوکوکوس از گروه باکتریها و انواع قارچها مانند جنسهای پسیلومایسس، کریزوسپوریوم، پنی سیلیوم، فوزاریوم و پیتیوم جداسازی، خالصسازی و شناسایی شدند. در میان باکتریهای جداسازی شده انواع بیماری زا شامل استافیلوکوکوس ارئوس و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس نیز حضور داشتند. شمارش باکتریها در شربت فراوری شده با حرارت نشان دهنده بقای اسپور باکتریها و رشد آنها به تعداد 53 واحد تشکیلدهنده کلنی در میلی لیتر پس از رویش بود. باکتریهایی که در شربت پساز فراوری باقی ماندند متعلق به جنس باسیلوس بودند. اعضای جنس باسیلوس به عنوان پاتوژنهای فرصتطلب انسانی مطرح هستند و برخی از آنها فراوردههای حساسیت زا تولید میکنند، بنابراین رعایت مواردی که موجب کاهش تعداد آنها در مراحل انبارداری چغندرقند میشود، علاوهبر کنترل کاهش کیفیت محصول از نظر بهداشتی نیز قابل توجه است. عصاره اتانولی بره موم به عنوان یک ماده بیولوژیک بیخطر برای سلامت انسان دارای تأثیر قابل توجهی بر روی میکروارگانیسمهای جداسازی شده بود به طوری که کمترین غلظت لازم برای حذف کلیه باکتریها و قارچها شش برابر کمتر از هیپوکلریت سدیم و 12 برابر کمتر از هیپوکلریت کلسیم بود.
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2013-11-221392-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندSugar Beet Seed Institute
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، گروه میکروبیولوژیدانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، گروه میکروبیولوژی، اصفهان، ایران
مربی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، گروه میکروبیولوژی، اصفهان، ایران
کارشناس دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، گروه میکروبیولوژی، اصفهان، ایران
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، گروه علوم پایه، اصفهان، ایران
شاپا
1735-06702588-6010



