بررسی اثرات زیست محیطی نظامهای تولید زعفران با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات (مطالعه موردی: شهرستانهای تربت حیدریه و قائن)
(ندگان)پدیدآور
خرم دل, سرورابوالحسنی, لیلیرحمتی, الهه اعظمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این مطالعه با هدف مقایسه اثرات زیست محیطی نظامهای تولید زعفران طی سالهای اول تا هفتم در شهرستانهای تربت حیدریه و قائن به عنوان دو قطب مهم تولید این محصول، در سطوح مختلف مصرف نهادهها و کود دامی (کمتر از 100، 150-100 و بیش از 150 تن در هکتار) در سال 1394 با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات (LCA) انجام شد. بر اساس روش ISO14044، LCA در چهار گام تعریف اهداف و حوزه عمل مطالعه، ممیزی چرخه حیات، ارزیابی تأثیر چرخه حیات (شامل گرمایش جهانی، غنیسازی در محیطهای خشکی و آبی و اسیدی شدن) و تلفیق و تفسیر نتایج محاسبه شد. واحد کارکردی معادل یک تن گل در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که میزان مصرف نهادهها شامل سوخت و کودهای دامی و شیمیایی در تربت حیدریه بالاتر از قائن بود. همچنین بالاترین عملکرد گل در شهرستانهای قائن و تربت حیدریه (به ترتیب با 47/1 و 66/1 تن در هکتار) در پایینترین سطح مصرف کود دامی حاصل گردید. بالاترین پتانسیل غنیسازی در محیط آبی در شهرستانهای قائن و تربت حیدریه برای بیشترین میزان مصرف کود دامی به ترتیب برابر با 861/4 و 983/10 واحد معادل کیلوگرم PO4 به ازای یک تن گل مشاهده گردید. بالاترین مجموع شاخص بومشناخت در شهرستانهای قائن و تربت حیدریه برای بالاترین سطح کودی برابر با 34/1 و 18/3 EcoX به ازای یک تن گل محاسبه گردید. با توجه به سهم بالای اثرات زیست محیطی در نظامهای تولید زعفران به ویژه در تربت حیدریه توصیه میشود از کشت مخلوط، کمخاکورزی و مصرف مقادیر مناسب کودهای آلی بهرهگیری گردد.
کلید واژگان
تنوع کارکردیپایداری نظامهای تولید
غنیسازی
گرمایش جهانی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
دانشگاه بیرجند- گروه پژوهشی زعفرانUniversity of Birjand
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه زراعت، دانشگاه فردوسی مشهداستادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
۲۳۴۵-۳۸۶۹۲۳۸۳-۱۳۱۶




