مطالعة قومنگارانة غذاهای محلی در شهرستان فومن: پژوهشی در مردمشناسی غذا و تغذیه
(ندگان)پدیدآور
ودادهیر, ابوعلیامیدوار, نسرینرفیع فر, جلال الدینجوان محجوب دوست, سارانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
امروزه، جایگاه غذا در زندگی انسان از نیازی فیزیولوژیک فراتر رفته و ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی یافته است. مردمشناسی غذا و تغذیه حوزهای از پژوهش در مردمشناسی است که به بررسی ابعاد مختلف غذا در زندگی انسان میپردازد. مطالعة حاضر در چارچوب مردمشناسی غذا و تغذیه به بررسی فرهنگ غذایی اهالی شهرستان فومن (فومنات) پرداخته است. بهاینمنظور، با استفاده از روش قومنگاری نظاممند، تفسیری و چندمکانی فرهنگ غذایی شهرستان فومن توصیف، و رفتارها و آدابورسوم مربوط به تغذیه در فصلهای گرم سال بررسی شده و نتایج بهصورت درونمایهها یا مؤلفههای نظام غذایی سنتی استخراج و ارائه شده است. برخی درونمایههای بهدستآمده عبارتاند از: اصلیترین مواد بهکاررفته در غذاهای محلی فومن، نمود زبانی غذا، سفره، کنارغذا، منشأ مواد غذایی، ظروف، هویت، آمیختگی فرهنگی، سلامتی، غذای مراسم.
کلید واژگان
مردمشناسی غذا و تغذیهفرهنگ غذایی
دستپخت
شیوههای غذایی
نظام غذایی سنتی و محلی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-12-221394-10-01
ناشر
انجمن جامعهشناسی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشیار گروه مردم شناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهراندانشیار گروه تغذیه جامعه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
استاد مردم شناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، تهران
کارشناس ارشد مردم شناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران




