بررسی تأثیر شرایط تهیه دمنوش پونه کوهی بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و فلزات سنگین آن
(ندگان)پدیدآور
قره خانی, مهدیزینالی نامدار, نازیلانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
دمنوشهای گیاهی یکی از رایجترین نوشیدنیهای مورد استفاده در دنیا میباشند. این دمنوشها حاوی ترکیبات فنولی، فلزی و عناصر موثر بر سلامتی انسان هستند. دانستن مقادیر ترکیبات مفید و فلزهای سنگین موجود در این دمنوشها برای افراد بسیار مهم میباشد. بههمین دلیل هدف از این مطالعه تهیه دمنوش از گیاه پونه کوهی و بررسی تأثیر روش تهیه (غرقابی و فراصوت) برای زمانهای مختلف (5 و 15 دقیقه) بر میزان ترکیبات فنولی، توانایی به دام اندازی رادیکال آزاد (DPPH) و فلزهای سنگین آن (آرسنیک، سرب و کادمیوم) در قالب طرح کاملا تصادفی بود. نتایج تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از آزمایش نشان داد که روش تهیه دمنوش بر میزان تمامی پارامترهای مورد مطالعه معنیدار داشت (05/0> P). نتایج نشان داد که افزایش زمان هر دو روش (فراصوت و غرقابی) میزان ترکیبات فنولی و توانایی به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH دمنوش ها را افزایش داد که میزان این افزایش زمانی که از فراصوت استفاده شد، بیشتر بود. بیشترین میزان سرب در بین دمنوشها (ppm 06/0) به نمونه حاصل از 15 دقیقه به روش غرقابی تهیه شده بود، تعلق داشت. بیشینه و کمینه میزان کادمیوم در نمونهها نیز به ترتیب به نمونه حاصل از ماده اولیه و 5 دقیقه غرقابی اختصاص داشت. میزان تمامی فلزهای سنگین اندازهگیری شده در این مطالعه کمتر از میزان استاندارد تعریف شده برای فلزهای سنگین دمنوشهای گیاهی و میوهای بود. در نهایت با توجه به نتایج این تحقیق میتوان بیان داشت که استفاده از 15 دقیقه فراصوت بهترین روش تهیه دمنوش پونه کوهی بود.
کلید واژگان
پونه کوهیدمنوش
فراصوت
فلزات سنگین
قدرت آنتیاکسیدانی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی ومنابع طبیعی خراسان رضوی وانجمن علمی گیاهان دارویی ایرانسازمان پدید آورنده
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایراندانشجوی دکتری شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران




