سنجش باقی مانده تتراسایکلین در گوشت مرغ مصرفی در شهر اهواز به وسیله کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا
(ندگان)پدیدآور
احسانی, ادیبفضل آرا, علیمکتبی, سیاوشنجف زاده ورزی, حسننوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
خلاصه: تتراسایکلین از جمله آنتیبیوتیکهایی است که از ابتدای دوره پرورش طیور میتواند به عنوان داروی پیشگیری یا درمانکننده استفاده شود. عدم توجه مرغداران به توصیههای دامپزشکی در خصوص رعایت مدت زمان منع کشتار و مصرف طیور سبب افزایش بیش از حد مجاز باقیماندهها در گوشت مصرفی طیور میگردد. باتوجه به عوارض حاصل از این باقیماندهها نظیر مقاومت دارویی میکروبها و ازدیاد حساسیت در مصرفکنندگان و غیره، در مطالعه حاضر، باقیمانده تتراسایکلین در گوشت سینه مرغ گوشتی مصرفی شهر اهواز به روش HPLC بررسی شده است. در طی دو فصل سرد و گرم، 100 عدد لاشه مرغ (در هر فصل 50 عدد) از کشتارگاههای طیور شهر اهواز تهیه شد. نمونهها از گلههای مختلف و به صورت تصادفی تهیه شد. سپس لاشهها سریعاً و در کنار یخ (در شرایط سرما) به آزمایشگاه مواد غذایی دانشکده دامپزشکی منتقل و مراحل آمادهسازی جهت انجام جستجوی باقیمانده تتراسایکلین به روش HPLC صورت گرفت. بدین منظور عضله مرغ چرخ گردید و هموژنیزه شد، سپس مراحل استخراج و مشتقسازی تتراسیکلین انجام شد و نمونهها به دستگاه HPLC تزریق شد و غلظت تتراسایکلین در عضلات سینه تعیین گردید. 60 درصد از نمونهها از نظر وجود باقیمانده تتراسایکلین مثبت بودند و میانگین و خطای معیار مقدار تتراسایکلین در عضلات سینه 54/5 ± 18/39 میکروگرم در کیلوگرم محاسبه شد و 10 نمونه حاوی باقیمانده داروی تتراسایکلین بیشتر از حد مجاز اتحادیه اروپا (100 میکروگرم در کیلوگرم) بودند. مقدار باقیمانده تتراسایکلین در عضلات سینه با حد استاندارد تعیین شده فوق اختلاف معنیداری داشت و همچنین بین دو فصل، اختلاف معنیداری ملاحظه نشد . به عبارت دیگر مطالعه حاضر نشان میدهد که میزان مصرف تتراسایکلین و روند مدیریتی استفاده از این دارو در گلههای پرورش طیور در فصول سرد و گرم سال از رویه ثابتی برخوردار است و زمان پرهیز دارو قبل از کشتار کنترل نمیشود .
کلید واژگان
باقیمانده بافتیتتراسایکلین
گوشت مرغ
HPLC
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2010-08-231389-06-01




