بررسی ترکیبات شیمیایی سرشاخه و ضایعات آناناس در تغذیه نشخوارکنندگان
(ندگان)پدیدآور
فاضلی دهکردی, پریسانوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: تامین نیاز غذایی به ویژه پروتئین حیوانی برای جمعیت انسانی رو به رشد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به این که نزدیک به 70-60 درصد هزینه های مربوط به پرورش و نگه داری دام مرتبط به تغذیه می باشد، یکی از اقدامات مهم در کاهش هزینه های خوراک، استفاده بهینه از منابع موجود، شناخت مواد جدید و به کارگیری آن در جیره دام است. سرشاخه و ضایعات آناناس یکی از پسماندهای کشاورزی است که به دلیل ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه ای مطلوب قابلیت استفاده به عنوان بخشی از جیره نشخوارکنندگان را دارد. روش کار: پس از جدا کردن سرشاخه آناناس و ضایعات حاصل از آب گیری (میوه به همراه پوست)، ترکیبات شیمیایی شامل: ماده خشک، پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی و عناصر معدنی ماکرو و میکرو براساس روش های معمول آزمایشگاهی اندازه گیری شد. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج آزمایش، سرشاخه آناناس با 68/7 درصد بیشترین درصد پروتئین خام را در مقایسه با ضایعات آناناس نشان داد. میزان فیبر نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی سرشاخه آناناس به ترتیب 28/65 و 36/42 درصد به دست آمد. میزان آهن سرشاخه آناناس (32/293 میلی گرم در کیلوگرم) و میزان منگنز آن (95/1184 میلی گرم در کیلوگرم) به طور قابل توجهی در مقایسه با ضایعات آناناس بالاتر بود. سرشاخه آناناس در مقایسه با ضایعات آناناس بیشترین میزان فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم را دارا بود. با توجه به نتایج آزمایش حاضر استفاده از سرشاخه آناناس به عنوان بخشی از جیره نشخوار کنندگان توصیه می گردد.
کلید واژگان
سرشاخه آناناسترکیبات شیمیایی
پروتئین خام
عناصر معدنی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01




