• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله پژوهش‌های حفاظت آب و خاک
    • دوره 24, شماره 5
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله پژوهش‌های حفاظت آب و خاک
    • دوره 24, شماره 5
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    تاثیر کودهای آلی، بیوچار آن‌ها و قارچ مایکوریزا آربوسکولار بر توزیع شکل‌های شیمیایی روی در یک خاک آهکی

    (ندگان)پدیدآور
    بوستانی, حمیدرضا
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    479.4کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    سابقه‌ و ‌هدف: روی یک عنصر غذایی کم‌مصرف ضروری است که گیاهان عالی جهت رشد نرمال و توسعه کمی و کیفی، به آن نیاز دارند. pH بالا، مقدار کم ماده آلی و مقدار بالای کربنات کلسیم در خاک از مهترین عواملی هستند که سبب کاهش زیست‌فراهمی روی در خاک می‌شوند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تأثیر تلقیح قارچ مایکوریزا آربوسکولار و کاربرد دو نوع کود آلی و بیوچار حاصل از آن‌ها بر توزیع شکل‌های شیمیایی روی با استفاده از عصاره‌گیری دنباله‌ای در خاک آهکی پس از برداشت ذرت بود. مواد و روش‌ها: جهت انجام این پژوهش مقدار مناسبی خاک از لایه سطحی (0-30 سانتی‌متری) یک خاک آهکی برداشته و سپس هواخشک نموده و از الک 2 میلی‌متری عبور داده شد. آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام ‌شد. فاکتور اول شامل کود آلی در پنج سطح (بدون کود آلی (C)، کود گوسفندی (SM)، کود مرغی (PM)، بیوچار کود گوسفندی (SMB) و بیوچار کود مرغی (PMB) هر یک 2 درصد وزنی) و فاکتور دوم تلقیح قارچی در سه سطح (عدم تلقیح (NG)، تلقیح با قارچ فونلیفورمیس‌موسه (FM) و تلقیح با قارچ گلوموس‌ورسیفرم (GV) ) بود. بیوچارها با استفاده از گرماکافت کودهای آلی (دمای 500 درجه‌سلسیوس به مدت 4 ساعت) در شرایط اکسیژن محدود تولید شدند. پس از اعمال تیمارها به خاک، بذور ذرت در گلدان‌های پلاستیکی کاشته شد و به مدت 10 هفته نگهداری شد. برای تعیین شکل‌های شیمیایی روی در خاک پس از کشت ذرت از روش سینگ و همکاران استفاده‌ گردید. این روش عنصر روی را به هفت شکل مختلف در خاک شامل شکل محلول‌وتبادلی، کربناتی، آلی، متصل به اکسیدهای منگنز، متصل به اکسیدهای آهن بی‌شکل، متصل به اکسیدهای آهن کریستالی و باقی‌مانده جداسازی می‌کند. یافته‌ها: با کاربرد تیمار‌های قارچی، غلظت شکل‌های محلول‌وتبادلی و آلی افزایش و غلظت روی متصل به اکسیدهای آهن کریستالی و بی‌شکل به‌طور معنادار نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت. بیشترین افزایش غلظت شکل‌های محلول‌و‌تبادلی (9/31 درصد) و آلی (9/12 درصد) در تیمار تلقیح‌شده با قارچ GV مشاهده شد. ترتیب تأثیر کاربرد تیمارهای آلی مختلف، بر افزایش غلظت هر یک از شکل‌های شیمیایی روی، متفاوت بود، هرچند تأثیر تیمار بیوچار کود‌مرغی (PMB) نسبت به دیگر تیمارهای آلی در افزایش غلظت اکثر شکل‌های شیمیایی روی (کربناتی (1/81 درصد)، آلی (42 درصد)، روی متصل به اکسیدهای منگنز (15 درصد) و اکسیدهای آهن بی‌شکل (1/14 درصد)) بیشتر بود. توزیع شکل‌های شیمیایی روی بومی خاک به صورت: باقی مانده نتیجه‌گیری: کاربرد هر دو گونه قارچ مایکوریزا آربوسکولار سبب تبدیل روی از شکل‌های کمتر قابل‌استفاده به شکل‌های با قابلیت استفاده بیشتر در خاک شد و تأثیر قارچ GV به‌مراتب بیشتر از FM بود. همچنین روی افزوده شده بر اثر کاربرد کودهای آلی به خاک، در شکل‌هایی با پتانسیل زیست‌فراهمی بیشتر تمرکز یافت و تأثیر تیمار PMB نسبت به سایر تیمارها مشهودتر بود.
    کلید واژگان
    گلوموس‌ورسیفرم
    فونلیفورمیس‌موسه
    بیوچار کود مرغی
    عصاره‌گیری دنباله‌ای

    شماره نشریه
    5
    تاریخ نشر
    2017-11-22
    1396-09-01
    ناشر
    دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
    Gorgan University Of Agricultural Sciences
    سازمان پدید آورنده
    دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز

    شاپا
    2322-2069
    2322-2794
    URI
    https://dx.doi.org/10.22069/jwsc.2017.13076.2773
    http://jwsc.gau.ac.ir/article_3878.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/181003

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب