بررسی کودهای بیولوژیک و دامی بر خصوصیات اکو فیزیولوژیک گیاه دارویی نعناع فلفلی(Menthapeperita L.).
(ندگان)پدیدآور
حسینی نقوی, سیدمحمدکسرایی, پورنگاویسی, میثمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تأمین بهداشت و سلامت جوامع به لحاظ درمان وپیشگیری از بیماریها برخوردار هستند. نعناع فلفلی یکی از مهمترین گیاهان دارویی متعلق به خانواده نعناعیان است که امروزه در سراسر دنیا کشت میشود. تحقیقات گستردهای برای شناخت کارایی و نحوه اثر کودهای دامی و زیستی در رشد، عملکرد و تولید اسانس گیاهان دارویی آغازشده است که حاکی از بهبود کیفیت و کمیت محصول است. بهمنظور بررسی اثرات کود دامی و کودهای زیستی بر نعناع فلفلی پژوهشی بهصورتفاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار بهصورت گلدانی در منطقه ورامیندرسال 1396 انجام شد. تیمارها شامل سه سطح کود دامی (صفر، سه و پنج گرم کود در یک کیلوگرم خاک) و چهار سطح کودزیستی (عدم مصرف، نیتروکسین، بارور 2 و ترکیب نیتروکسین و بارور 2) بودند. نتایج نشان داد که اثرات کود دامی و کود زیستی براکثر صفات اندازهگیری شده،معنیدار بود. مقایسه میانگین صفات نشان داد که مصرف پنج گرم کود دامی در یک کیلوگرم خاک و نیز مصرف توأم کود نیتروکسین و بارور 2 دارای بیشترین افزایش را در ارتفاع بوته، طول ریشه، وزنترو خشک برگها در بوته، وزنتر و خشک بوته،مقدار کلروفیل b در برگ، مقدار اسانس اندام هوایی، مقدارنیتروژنو فسفر دربرگ، عملکرد اسانس بوته و مقدار منتول در اسانس نسبت به شاهد بودند؛ بنابراین مصرف کوددامی (پنج گرم کود دامی در یک کیلوگرم خاک) ومصرف توأم کودهای بیولوژیک به لحاظ بیشترین افزایش عملکرد رویشی، عملکرداسانس و مقدار منتول توصیه میشود.
کلید واژگان
نعناع فلفلیکود دامی
نیتروکسین
عملکرداسانس
منتول
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-07-231396-05-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامینسازمان پدید آورنده
گروه اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، تهران– ایرانگروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، تهران– ایران
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، تهران– ایران.




