اثر بهکارگیری نیترات کلسیم بر کیفیت میوه خیار (Cucumis sativus)
(ندگان)پدیدآور
نصیری, غلامرضالادن مقدم, علیرضااوراقی اردبیلی, زهرانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
از آنجایی که حرکت کلسیم در گیاه بسیار کند است و فقط توسط آوندهای چوبی انتقال مییابد، بنابراین میوهها با کمبود کلسیم مواجه میشوند و این امر باعث ظهور عوارض فیزیولوژیکی ناشی از کمبود کلسیم در میوه در طول فصل رشد میگردد. در این تحقیق، اثر بهکارگیری نیترات کلسیم بر ویژگیهای کیفی میوه خیار ( Cucumis sativus L) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تیمار و سه تکرار بررسی شد. نیترات کلسیم در چهار سطح صفر، نیم درصد، یک درصد و دو درصد در دو مرحله قبل از گلدهی و بعد از گلدهی روی بوتهها اسپری شد. نتایج نشان داد اثر متقابل سطوح نیترات کلسیم و زمان نیز بر میزان مواد جامد محلول در سطح یک درصد معنیدار بود. بیشترین میزان مواد جامد محلول در تیمار صفر (عدم مصرف نیترات کلسیم) و در روز دهم و بهمقدار 76/3 و کمترین میزان آن مربوط به تیمار دو درصد و روز اول و بهمقدار 12/2، بیشترین میزان سفتی مربوط به تیمار شاهد و در روز اول و بهمقدار 74/4 و کمترین میزان سفتی برای روز دهم در تیمار یک درصد و بهمقدار 21/4، بیشترین میزان TTA در روز اول وبرای تیمار نیم درصد بهمیزان 52/0 بود. کمترین میزان TTA نیز برای تیمار دو درصد کلسیم نیترات و در روز دهم بهمقدار 336/ ، بیشترین میزان ویتامین ث در روز اول و کلسیم نیترات یک درصد بهمقدار86 /0 و کمترین میزان مربوط به کلسیم نیترات نیم درصد در روز دهم 61/0 بیشترین مقدار کلروفیل برای تیمار نیم درصد و روز اول بهمقدار023/0 و کمترین مقدار برای شاهد و روز دهم 011/0، بیشترین فعالیت آنزیم را در روز اول و تیمار یک درصد بهمقدار 49/12 داشت و کمترین فعالیت آنزیم در روز پنجم برای نیترات صفر درصد بهمقدار 76/4 و بیشترین مقدار برای نیترات کلسیم نیم درصـد و روز دهم به مقدار 34/40 و کمترین مقدار برای روز اول و نیترات کلسیم یک درصد با متوسط 66/9 بود. بنابراین نتایج این تحقیق دلالت بر نقش مثبت بهکارگیری کلسیم بر کیفیت و عمر پس از برداشت میوهها دارد
کلید واژگان
آسکورباتپراکسیداز
نیترات کلسیم
فنیل آلانین امونیا لیاز
خیار
کیفیت میوه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامینسازمان پدید آورنده
گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایرانگروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران




