تأثیر گیاهان کود سبز و منابع مختلف نیتروژن بر خصوصیات کمی و کیفی کلزا
(ندگان)پدیدآور
دبیقی, خاتونفاتح, اسفندیارآینه بند, امیرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تأثیر گیاهان کود سبز و منابع مختلف نیتروژن بر صفات کمی و کیفی کلزا، آزمایشی در سال زراعی 93-1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز، به صورت کرتهای خرده شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش گیاهان کود سبز در پنج سطح ( آیش، ارزن، ماش، جو و کشت مخلوط ماش و ارزن) به عنوان فاکتور اصلی و منابع مختلف نیتروژن در سه سطح (صفر، 100% نیتروژن شیمیایی و 50% نیتروژن شیمیایی+ کود بیولوژیک نیتروکسین) به عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج این بررسی، بیشترین عملکرد دانه (2/4467 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کود سبز مخلوط و 50% نیتروژن شیمیایی+ نیتروکسین و کمترین عملکرد دانه (2/1434 کیلوگرم در هکتار) در تیمار شاهد (عدم کاربرد کود سبز و نیتروژن) بدست آمد.بیشترین درصد پروتئین دانه (1/31 درصد) از کاربرد کود سبز ماش در ترکیب با 100% نیتروژن شیمیایی و کمترین میزان آن (23/18 درصد) در تیمار آیش و عدم کاربرد نیتروژن حاصل شد. بالاترین محتوی روغن دانه (45 درصد) در تیمار کود سبز ارزن و عدم کاربرد نیتروژن، بیشترین میزان فسفر دانه (04/1 درصد) در تیمار شاهد (عدم کاربرد کود سبز و نیتروژن) و بیشترین میزان پتاسیم دانه (78/0) در تیمار کود سبز ماش در ترکیب با 50% نیتروژن شیمیایی+ نیتروکسین حاصل شد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که از لحاظ اکولوژیکی قرار دادن گیاهان کود سبز در تناوب ( بخصوص کود سبز لگوم) از طریق بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی خاک و افزایش کمی و کیفی نیتروژن خاک و سایر عناصر غذایی میتواند مفید باشد. همچنین با مصرف کودهای بیولوژیک میتوان تا میزان 50% از مصرف کودهای شیمیایی کاست.
کلید واژگان
کود سبزکود بیولوژیک
کلزا
درصد روغن
نیتروژن
فسفر
پتاسیم
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-06-211395-04-01
ناشر
مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویAgricultural Research and Natural Resources Center of Khorasan Razavi
سازمان پدید آورنده
دانشگاه شهید چمران اهوازدانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشگاه شهید چمران اهواز
شاپا
2423-54232423-5431




