بررسی صفات کیفی و روابط آنها با عملکرد در لاین های امید بخش برنج ). )Oryza sativa
(ندگان)پدیدآور
رمضان پور, افروزپیردشتی, همت الهعبدالهی مبرهن, شاپوربهاری ساروی, سیده حدیثهنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی صفات کیفی 10 لاین امید بخش برنج و 4 رقم هاشمی، کادوس، بهار 1 و نعمت، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی باچهار تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور )رشت(، در سال 1387 به اجرا در آمد. لاین های مورد بررسی در این آزمایش، منتج از دورگ گیریواریته نعمت به عنوان والد مادری با تعدادی از والدین محلی خوش کیفیت به عنوان والد متنوع پدری تهیه شده است. صفات کیفی شامل مقدارآمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن، تعیین قوام ژل، اندازه و شکل دانه، طویل شدن دانه، عطر بعد از مرحله برداشت و تبدیل برنج، در آزمایشگاهاندازه گیری شدند. طبق نتایج حاصله در تمام صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری بین لاین های امید بخش با ارقام شاهد وجود داشت. لاین223 ، کیفیت بالاتری داشت زیرا دارای آمیلوز متوسط) 28 / 22 %(، دمای ژلاتینی شدن متوسط)نمره 63 / 4( و افزایش دانه خوب بوده و از نظر عطر باهیبرید بهار 1 اختلاف معنی داری نداشت. بالاترین عملکرد دانه مربوط به لاین 415 با عملکرد 6/ 74 تن در هکتار بدست آمد اما از نظر صفات کیفینسبت به بقیه لاین هایی که عملکرد کمتری داشتند، در وضعیت پایین تری قرار گرفت. لاین های 108 و 209 از نظر خصوصیات فیزیکی و شیمیاییمشابه و معطر بودند. طبق مقایسات گروهی انجام شده، طویل شدن دانه در رقم محلی)طارم هاشمی( بیشتر از ارقام اصلاح شده بود. همبستگیمثبت و معنی داری نیز بین درصد آمیلوز و درجه حرارت ژلاتینی شدن با میزان عملکرد دانه وجود داشت. اما صفاتی مانند طول دانه بعد از پختو طویل شدن دانه )ری آمدن( همبستگی منفی و معنی داری با عملکرد نشان دادند. در این تحقیق لاین هایی با خصوصیات کیفی بالاتر عملکردپایین تری داشتند.
کلید واژگان
برنجلاین امید بخش
عملکرد دانه
صفات کیفی
شماره نشریه
107تاریخ نشر
2015-06-221394-04-01
ناشر
مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویAgricultural Research and Natural Resources Center of Khorasan Razavi
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریدانشیار گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
کارشناس ارشد اصلاح نباتات مؤسسه تحقیقات برنج کشور
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
شاپا
2423-54232423-5431