• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • پژوهش های کاربردی زراعی
    • دوره 28, شماره 106
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • پژوهش های کاربردی زراعی
    • دوره 28, شماره 106
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    بررسی تنوع ژنتیکی برخی صفات در ارقام و کلون های پیشرفته سیب زمینی

    (ندگان)پدیدآور
    معصوم پور, ابراهیمموسی پور گرجی, احمدشرقی, یونس
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    1.390 مگابایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و توارث پذیری صفات در سیب زمینی، 28 کلون مختلف سیب زمینی با زمان رسیدگی متفاوت به همراه ارقامآگریا، مارفونا، ساتینا، ساوالان، کایزر و بورن در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرجمورد ارزیابی قرار گرفتند. در طی دوران رشد، تعداد ساقه اصلی، ارتفاع بوته، قطر ساقه اصلی، تعداد روز تا غده دهی و در موقع برداشت و پس ازبرداشت، تعداد غده در بوته، وزن متوسط غده، اندازه غده، عملکرد کل، عملکردقابل فروش، میزان ماده خشک، وزن مخصوص، قند احیا و میزاننشاسته اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین کلون ها و ارقام تجاری برای کلیه صفات در سطح 1% اختلاف معنی داری وجوددارد که خود نشان دهنده وجود تنوع بین آنها است. دامنه تغییرات در عملکرد کل بین 6/ 72 و 8/ 29 تن در هکتار، دامنه تغییرات در میزان نشاستهبین 49 / 18 و 47 / 12 درصد، دامنه تغییرات در تعداد ساقه اصلی بین 4/ 7 و 7/ 2عدد، دامنه تغییرات در درصد قند احیا نسبت به شاهد آگریا بین393/89 و 88 / 58 - درصد بود. تجزیه خوشه ای به روش WARD ، ارقام و کلون ها را به 3 گروه تقسیم کرد: گروه اول شامل کلون های شماره 79 ،505 ، 200 و ارقام تجاری ساتینا، مارفونا، بورن و کایزر، گروه دوم شامل کلون های شماره 48 ، 405 ، 57 ، 15 ، 69 و ارقام تجاری آگریا و ساوالان و گروهسوم شامل کلون های شماره 102 ، 60 ، 109 ، 51 ، 98 ، 615 ، 106 ، 205 ، 93 ، 11 ، 56 ، 403 ، 304 ، 302 ، 108 ، 59 ، 16 ، 40 ، 63 و 32 . نتایج حاصل از تجزیهبه عامل ها نشان داد چهار عامل مقادیر ویژه بزرگتر از یک را داشتند که در تشکیل ماتریس ضرایب عاملی شرکت نمودند و 14 صفت اندازه گیریشده در قالب این چهار عامل قرار گرفتند که در مجموع 4/ 73 درصد از واریانس بین صفات را توجیه کردند. صفات کمی شامل تعداد غده، وزن غده،عملکرد کل غده و عملکرد قابل فروش غده بزرگترین ضریب عاملی را در عامل اول و صفات کیفی شامل میزان ماده خشک، درصد نشاسته، وزنمخصوص و ارتفاع بوته بزرگترین ضریب عاملی را در عامل دوم به خود اختصاص دادند. از میان صفات اندازه گیری شده درصد ماده خشک، وزنمخصوص و میزان نشاسته بالاترین وراثت پذیری عمومی ) 96 / 99 %( و تعداد ساقه بدلیل بالا بودن ضریب تغییرات و درنتیجه بالا بودن تنوع ، پایینترین وراثت پذیری عمومی را ) 28 / 59 %( نشان دادند
    کلید واژگان
    تجزیه به عاملها
    تجزیه خوشه ای
    تنوع ژنتیکی
    سیب زمینی
    وراثت پذیری عمومی

    شماره نشریه
    106
    تاریخ نشر
    2015-03-21
    1394-01-01
    ناشر
    مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
    Agricultural Research and Natural Resources Center of Khorasan Razavi
    سازمان پدید آورنده
    ، دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر
    عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج
    عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

    شاپا
    2423-5423
    2423-5431
    URI
    https://dx.doi.org/10.22092/aj.2015.105742
    https://aj.areeo.ac.ir/article_105742.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/14803

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب